Ministerstvo zdravotníctva ruší návrh na doplnkové ordinačné hodiny, lekári pre ne nemali pochopenie

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 16:01 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva ruší návrh na doplnkové ordinačné hodiny, lekári pre ne nemali pochopenie

BRATISLAVA – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR upúšťa od návrhu zaviesť takzvané doplnkové ordinačné hodiny. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

slovakia

left justify in out

Takáto služba mala pacientom umožniť objednať sa k lekárovi za úhradu na konkrétny čas po riadnych ordinačných hodinách. Poplatok mal byť maximálne 30-eurový. MZ predstavilo návrh novinárom na tlačovej konferencii začiatkom roka, nepredložilo ho však ešte do medzirezortného pripomienkového konania.

 

Lekári doplnkové ordinačné hodiny kritizovali. Argumentovali "šialenou administratívou a príliš veľkou reguláciou". "V tejto veci sme nateraz nenašli názorovú zhodu, a preto ministerstvo zdravotníctva takýto návrh nepredloží," povedala pre TASR Eliášová.

 

Pacienti tak budú fungovať v doterajšom systéme. "Ten je postavený iba na poskytovaní zdravotnej starostlivosti na základe verejného zdravotného poistenia bezplatne. To znamená, že sa nesmú vyberať žiadne poplatky, okrem zákonom určených, ako sú napríklad rôzne potvrdenia," vysvetlila Eliášová.

 

Drucker mal nedávno výjazdy po Slovensku, stretával sa s lekármi a diskutoval o zdravotníctve. Lekári mu najmä tam dali najavo, že o takúto novinku "nebude príliš veľký záujem". "Ak väčšina s niečím nebude súhlasiť, tak sa to jednoducho nezavedie," povedal Drucker lekárom v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) na margo doplnkových ordinačných hodín koncom februára.

 

Takouto službou chcel minister zdravotníctva vyhovieť pacientom i ambulanciám. Niektorým ľuďom chýbala možnosť objednať sa u lekára za poplatok na presný čas. Lekári zase poukazovali na nedostatočne dofinancovaný ambulantný sektor, prostredníctvom doplnkových ordinačných hodín si podľa Druckera mohli doplniť časť chýbajúcich peňazí.

 

Niektorí lekári však prišli s návrhom, že výpadok zdrojov v ambulanciách by sa mohol vynahradiť takzvaným solidárnym poplatkom. Ten by mal byť vo výške dvoch až štyroch eur za každú návštevu u lekára. Za dobré riešenie to považujú zástupcovia všeobecných lekárov pre dospelých vo Zväze ambulantných poskytovateľov (ZAP) a Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL). Drucker solidárny poplatok pre TASR zatiaľ neokomentoval.

 

Doplnkové ordinačné hodiny v poobedných hodinách si lekári podľa pôvodnej myšlienky nemuseli povinne stanoviť. Mali si ich vedieť zriadiť v prípade, ak ordinovali maximálne 30 až 35 hodín týždenne. Podľa Druckera mohli tvoriť maximálne štvrtinu z trvania ordinačných hodín. Počas nich mohla byť ošetrená najviac tretina z pacientov, ktorých za týždeň ambulancia ošetrí.

 

Ambulancie si na poplatkoch za doplnkové ordinačné hodiny mali vedieť vybrať najviac tretinu z tržieb, ktoré má z ordinačných hodín od zdravotnej poisťovne. Predpísané lieky i ďalšie vyšetrenia (SVaLZ) mali byť aj v tomto čase hradené zdravotnou poisťovňou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies