Ministerstvo zdravotníctva prišlo s dôležitou informáciou o očkovaní

NETKY.SK • 4 Máj 2021, 14:29 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva prišlo s dôležitou informáciou o očkovaní

Rezort zdravotníctva na sociálnej sieti informoval, že informácia o 90 dňoch v súvislosti s očkovaním tých, ktorí prekonali COVID-19, už neplatí.

slovakia

left justify in out

Pôvodnú hranicu 90 dní stanovili odborníci podľa pravdepodobnosti, že 90 dní po prekonaní nového koronavírusu má organizmus v tele protilátky. Preto bolo vhodné premýšľať pragmaticky a dať prednosť v očkovaní tým, ktorí COVID-19 nemali.

Viac vakcín
No aj vďaka zlepšenej dostupnosti vakcín vydalo ministerstvo zdravotníctva novú informáciu. „Z hľadiska bezpečnosti je možné sa očkovať už po 14-tich dňoch od prekonania Covidu so symptomatickým priebehom (ak ste posledných 7 dní boli bez príznakov) a už po 7-mich dňoch od prekonania Covidu s asymptomatickým priebehom,“ vysvetlil rezort.

Je to bezpečné
Klinické štúdie potvrdzujú, že neexistuje žiadne nebezpečenstvo očkovať ľudí, čo nedávno prekonali COVID-19, resp. majú protilátky. „Ak ste teda nedávno prekonali Covid, stále platí, že sa nemusíte ponáhľať, ale nemusíte ani striktne čakať tri mesiace. Môžete sa po jednom alebo dvoch týždňoch prihlásiť do Čakárne,“ dodalo ministerstvo na facebooku.

Individualita imunity
Očkovanie ľudí, ktorí už ochorenie prekonali je podľa rezortu dôležité aj pre individuálnosť imunity jednotlivých ľudí. Ak mal niekto ľahší priebeh, nemusí jeho organizmus pripraviť dostatočné množstvo látok. „Naopak, imunitná ochrana po očkovaní je oveľa predvídateľnejšia, každý dostane rovnakú dávku vakcíny, ktorá bola vyvinutá tak, aby vytvorila efektívnu úroveň ochrany,“ uzavrel rezort zdravotníctva.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies