Ministerstvo zdravotníctva plánuje urobiť poriadok s poplatkami u lekárov

NETKY.SK • 5 December 2013, 12:30 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva plánuje urobiť poriadok s poplatkami u lekárov

BRATISLAVA - Pacienti sa môžu v ambulanciách lekárov stretnúť s desiatkami rôznych poplatkov, výnimkou nie je ani poplatok za klimatizáciu v čakárni. Ministerstvo zdravotníctva priznáva, že súčasná legislatíva je pomerne voľná a akýkoľvek poplatok, ktorý nesúvisí s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a ktorý si súkromný lekár dá na cenník je v poriadku. Situácia sa však má zmeniť.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo chce začiatkom roka 2014 predstaviť víziu úpravy poplatkov v ambulanciách. "K následným legislatívnym krokom MZ SR pristúpi po dôkladnom vyhodnotení podnetov, ktoré vyplynú z verejnej diskusie. Aktivita MZ SR a zozbieranie podnetov z terénu nesmerovalo na kontrolu lekárov, alebo ich prípadnú perzekúciu, ale na zmonitorovanie problematiky poplatkov," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. Štartovacím motívom mali byť najmä podnety od občanov.

Podľa ministerstva nie je jednoduché nájsť právne riešenie, ako obmedziť vyberanie poplatkov v zdravotníctve. "To, že vyriešenie tejto problematiky nie je jednoduché svedčí aj ten fakt, že doteraz sa usporiadať poplatky nepodarilo žiadnemu ministrovi zdravotníctva. Verím však, že naozaj na začiatku roka prinesieme prvé výsledky a začneme postupne riešiť aj túto tému," zhrnula Čižmáriková.

O potrebe úpravy poplatkov hovoria aj ambulantní lekári a podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Ladislava Pásztora chcú v riešení tejto otázke predbehnúť ministerstvo. Asociácia v súčasnosti pripravuje vlastný zoznam odporúčaných poplatkov, ako aj spôsob ich cenotvorby. "Väčšinou pôjde o administratívne výkony, ktoré nie sú hradené zdravotnými poisťovňami. Zásadný problém je, že občan si stále myslí, aj po toľkých rokoch zmeny, že všetko je v zdravotníctve zadarmo," skonštatoval pre TASR.

Šéf asociácie súkromných lekárov zároveň súhlasí s tým, že pacient by mal vedieť, za čo platiť má a za čo nie. "Malo by to byť aj správne cenovo regulované tak, aby nedošlo k prehnaným nárokom zo strany poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," doplnil Pásztor. Ako dodal na záver, aj asociácia cíti, že niektoré poplatky nie sú v poriadku, na druhej strane však poukazuje, že sú spochybňované aj tie, ktoré sú oprávnené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona