Ministerstvo zdravotníctva odmieta kritiku asociácie záchraniek, novelou chce odstrániť nedostatky

NETKY.SK • 4 December 2019, 15:07 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva odmieta kritiku asociácie záchraniek, novelou chce odstrániť nedostatky

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zásadne odmieta tvrdenia zástupcov Asociácie záchrannej zdravotnej služby, že predkladaná novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá prináša zmeny do systému záchraniek, otvára neistotu.

slovakia

left justify in out

"Práve naopak, naším cieľom je odstránenie niektorých nedostatkov súčasnej právnej úpravy," konštatuje rezort. Transparentnosť celého procesu prináša podľa neho aj zavedenie verejnej kontroly samotného výberového konania.

 

"To, že sa zavádzajú prísnejšie podmienky na vydanie povolenia na prevádzkovanie staníc záchrannej zdravotnej služby, je krokom k zabezpečeniu vyššej kvality," poukazuje ministerstvo.

Je podľa neho potrebné, aby uchádzač to, čo formálne deklaroval vo výberovom konaní, v prípade úspešného výberového konania aj reálne preukázal, a to kedykoľvek, počas platnosti povolenia.

 

"Z uvedeného dôvodu sú navrhnuté dva samostatne oddelené inštitúty, výberové konanie a certifikačné konanie. K tomuto kroku sme pristúpili vzhľadom na skutočnosť, že súčasná právna úprava v procese výberového konania umožňovala uchádzačom deklarovať splnenie podmienok na vydanie povolenia čestnými vyhláseniami bez toho, aby existoval následný proces povinnej verifikácie týchto podmienok," uvádza rezort.

Postup a spôsob hodnotenia dokladov a informácií posudzovaných v konaní o certifikáte systému bezpečnosti ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, pričom ako ministerstvo v predloženom návrhu a dôvodovej správe uvádza, návrh zákona vylučuje z procesu výberového konania akékoľvek subjektívne prvky hodnotenia podkladov členmi výberovej komisie.

 

Ak poskytovateľ záchrannej zdravotnej služby nezískal certifikát systému bezpečnosti v zákonnej lehote, alebo ak certifikačný orgán počas platnosti povolenia vydá rozhodnutie o zrušení certifikátu systému bezpečnosti pre sídlo stanice záchrannej zdravotnej služby, na ktorú bolo vydané povolenie, orgán príslušný na vydanie povolenia zruší držiteľovi povolenie na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej. Zavedenie povinnej certifikácie pritom podľa rezortu nie je retroaktívne, je to zavedenie novej povinnosti.

Asociácia záchrannej zdravotnej služby v utorok informovala, že nesúhlasí s návrhom novely zákona z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorá sa dotýka fungovania profesionálnej záchrannej zdravotnej služby na Slovensku. "Má tento zákon za úlohu zlikvidovať profesionálnu záchrannú zdravotnú službu alebo doprivatizovať zdravotníctvo?" pýtali sa zástupcovia asociácie. Za likvidačný považujú predovšetkým systém odoberania licencie formou bezpečnostných certifikátov a systém nového výberu poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby. "Otvára neistotu, právne problémy a obrovský priestor pre korupciu," konštatovali zástupcovia asociácie.

Asociácia záchrannej zdravotnej služby je dobrovoľným, nepolitickým záujmovým združením poskytovateľov prednemocničnej neodkladnej zdravotnej starostlivosti - záchrannej zdravotnej služby. Založená bola v roku 2009, členstvo v nej je dobrovoľné a v súčasnosti združuje poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby, ktorí prevádzkujú 274 bodov záchrannej zdravotnej služby (z celkových 280). Zastupuje ako štátnych, tak aj súkromných poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona