Ministerstvo zdravotníctva mení po kritike pravidlá pri uhrádzaní liekov na výnimky

NETKY.SK • 4 August 2017, 16:09 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva mení po kritike pravidlá pri uhrádzaní liekov na výnimky

BRATISLAVA – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR mení po kritike navrhované pravidlá pri uhrádzaní liekov na výnimky z verejného zdravotného poistenia. Najnovšie by sa nemocnice nemuseli v mnohých prípadoch podieľať piatimi percentami na ich preplácaní, tvrdí rezort. Ten pristupuje k takémuto kroku po pripomienkach lekárov či pacientov, s úhradou vyjadrili nesúhlas.

slovakia

left justify in out

"Po novom by sa nemocnice mali podieľať piatimi percentami iba na tých liekoch na výnimky, pri ktorých nebola riadne preukázaná ich medicínska prospešnosť pre pacienta," povedal Tomáš Kuča, šéf komunikácie na MZ SR. Prípadnú finančnú spoluúčasť vníma rezort za nástroj, ktorý napomôže racionálnemu predpisovaniu liekov. 

 

Medicínska prospešnosť lieku pre pacienta sa zisťuje v rámci kategorizačného procesu, tam sa posudzuje aj jeho ekonomická efektivita. Ak sa počas posudzovania ukáže, že liek síce nespĺňa ekonomické parametre (na to, aby mohol byť kategorizovaný a teda hradený z verejného zdravotného poistenia), no medicínsky je pre pacienta prospešný, nemocnice sa na ňom nebudú finančne piatimi percentami podieľať.

 

"Tie by však mali mať finančnú spoluúčasť pri tých liekoch na výnimku, pri ktorých sa držiteľ registrácie ani len nepokúsil dostať ich do kategorizačného procesu," vysvetlil zjednodušene Kuča. Takto nastavené pravidlá majú podľa neho motivovať držiteľov registrácie, aby si dali posúdiť lieky. Ak by sa ale počas kategorizačného procesu zistilo, že liek nespĺňa ani medicínske parametre, požiadavka úhrady piatich percent ostáva.

 

Rezort chce ponechať farmaceutickým spoločnostiam rok na to, aby si dali doposiaľ nekategorizované lieky posúdiť podľa nových pravidiel. Účinnosť spoluúčasti na úrovni piatich percent preto posúva až od roku 2019. "Takto bude mať každý držiteľ registrácie lieku možnosť, aby bol jeho liek riadne posúdený v rámci kategorizačného procesu, je samozrejme na jeho slobodnom rozhodnutí, či tak urobí, alebo nie. Príležitosť vyhnúť sa päťpercentnej spoluúčasti však dávame každému," uviedol Kuča.

 

Lieky na výnimky v súčasnosti plne hradí väčšina zdravotných poisťovní na základe individuálneho posúdenia. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker pred pripomienkovaním navrhoval, aby sa úhrada takéhoto lieku po novom rozdelila medzi poisťovňu, držiteľa registrácie i nemocnice. Takýchto liekov na výnimky malo byť podľa rezortu minimum, podávať sa majú najmä v špecializovaných centrách.

 

S päťpercentnou úhradou zo strany nemocníc neboli hneď zo začiatku spokojné Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) či spoločnosť Parkinson Slovensko. "Väčšina zdravotníckych zariadení je neschopná udržať si aspoň vyrovnané hospodárenie a pri súčasne nastavených podmienkach absolútne nepočítajú s podieľaním sa na úhradách liekov pacientov," napísala začiatkom júla v liste premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) Katarína Félixová, predsedníčka spoločnosti Parkinson Slovensko.

 

Zmeny v oblasti liekovej politiky chce rezort zabezpečiť novelou zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov. Drucker ňou plánuje zabezpečiť väčšiu dostupnosť inovatívnych liekov pre pacientov. Návrh novely zákona ešte bude musieť schváliť vláda a parlament.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies