Ministerstvo zdravotníctva chce centrálne obstarať postele aj RTG techniku

NETKY.SK • 20 Január 2017, 15:18 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva chce centrálne obstarať postele aj RTG techniku

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chystá ďalšie centrálne obstarávania. Ako informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová, rezort ešte vlani odštartoval centrálne nákupy CT prístrojov pre nemocnice, v súčasnosti finišuje s prípravou centrálneho obstarávania nemocničných lôžok a RTG techniky – mamografov, angiografov, digitálnych röntgenov a MR prístrojov.

slovakia

left justify in out

"Pokračujeme v centrálnom obstarávaní, pretože pri nedávno ukončenom obstarávaní CT prístrojov sa nám jednoznačne potvrdilo, že je to cesta k dosahovaniu významných úspor a šetreniu finančných prostriedkov," konštatoval minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Ako pokračoval, už onedlho budú nemocnice nakupovať nemocničné lôžka, ako aj röntgeny a magnetickú rezonanciu za podmienok, ktoré sa vysúťažia v rámci ďalšieho centrálneho obstarávania.


"Súťaž bude mať podobné pravidlá ako tá, ktorú sme vyhlásili v minulom roku pri CT prístrojoch. Nemocnice si budú prístroje opäť vyberať podľa svojich reálnych klinických potrieb a finančných možností. Týmito postupnými krokmi chceme zvýšiť dôveru v efektívne a fungujúce zdravotníctvo,“ priblížil Drucker. Predpokladaná hodnota zákazky v prípade nemocničných lôžok je 10 až 12 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) a v prípade RTG techniky 50 mil. eur bez DPH.


Súťaž na nemocničné lôžka bude rozdelená na časti, podobne ako pri CT prístrojoch. "Zadefinovali sme deväť kategórií lôžok, podľa technickej špecifikácie a medicínskeho využitia tak, aby si mohla vybrať každá nemocnica podľa toho, ktoré typy reálne potrebuje obstarať,“ spresnil Drucker. Ide o lôžka základné, akútne, lôžka pre potreby jednotiek intenzívnej starostlivosti, pre oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, ako aj iné špecifické lôžka. Ceny základných mechanických postelí sa pohybujú na úrovni približne tisíc eur.

 

Najdrahšie, s integrovaným matracom pre oddelenia intenzívnej medicíny, stoja až 10 tisíc eur.


MZ predpokladá, že v jednotlivých kategóriách budú súťažiť vždy minimálne štyria dodávatelia. Z nich vzídu dvaja víťazní uchádzači, s ktorými sa potom uzavrie rámcová dohoda na obdobie troch rokov. Ešte pred dodaním postelí podľa požiadavky konkrétnej nemocnice budú títo dvaja dodávatelia v elektronickej aukcii opäť súťažiť.


S víťazom napokon zdravotnícke zariadenie uzavrie kontrakt. "Očakávame, že prvé centrálne zakúpené lôžka budú do nemocníc dodané koncom mája alebo začiatkom júna tohto roka. Zatiaľ máme 31 žiadostí o celkovo 7 100 postelí,“ uviedol T. Drucker.


V prvom kvartáli tohto roka plánuje MZ SR odštartovať aj centrálne obstarávanie RTG techniky. MZ SR zatiaľ eviduje záujem 18 nemocníc o 39 röntgenov, deviatich nemocníc o 12 magnetických rezonancií a troch nemocníc o deväť angiografov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies