Ministerstvo zdravotníctva: Časový sklz v projekte jednej zdravotnej poisťovne

NETKY.SK • 7 Máj 2013, 15:14 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva: Časový sklz v projekte jednej zdravotnej poisťovne

BRATISLAVA -Transformačný zákon, ktorý zohráva dôležitú úlohu v procese zavádzania jednej zdravotnej poisťovne na Slovensku, ministerstvo zdravotníctva (MZ) stále finalizuje. Podľa vládou schváleného harmonogramu sa jeho účinnosť predpokladala už od prvého mája.

slovakia

left justify in out

Táto legislatíva má okrem iného určiť i spôsob stanovenia ceny súkromných zdravotných poisťovní. Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej je podstatné, aby bol celý proces v súlade s ústavou a medzinárodným právom. "Určitý časový sklz oproti predbežnému harmonogramu je, my stále sa snažíme dodržiavať tie základné lehoty, ale podstatné je, aby sme si boli istí, že to urobíme najlepšie, ako sa to urobiť dá," uviedla Zvolenská. Legislatíva by mala ísť podľa ministerky do riadneho pripomienkového konania, lehoty skracovať nebudú. Kedy sa tak stane, nateraz nepovedala.

Ako vyplýva z informatívnej správy MZ o plnení harmonogramu zavedenia unitárneho systému, ktorý vzala vláda na vedomie, rezort zdravotníctva spolupracuje na legislatíve s ministerstvom financií (MF) a zástupcami, ktorí konajú za Slovenskú republiku v medzinárodných arbitrážach týkajúcich sa zdravotných poisťovní. "Zákon je vo vysokom štádiu prípravy. Je pravdou, že sme sa zdržali pri vzájomnom pripomienkovaní ohľadom ústavnosti a minimalizovania všetkých možných problémov, ktoré takýto proces môže priniesť," uviedol po rokovaní kabinetu, minister financií Peter Kažimír. Dokonalú prípravu považuje za dôležitú, pričom podotkol, že urobia všetko pre to, aby riziko prípadných arbitráží minimalizovali. "Na druhej strane sú veľmi sofistikovaní partneri, ktorí nás dokonca už dopredu zažalovali za veci, ktoré ešte sa ani neudiali," skonštatoval Kažimír. Zvolenská je presvedčená o tom, že zákon bude pripravený tak, aby prípadnú arbitráž ustál.

Koľko bude stáť zavedenie jednej poisťovne na Slovensku, ani tentoraz minister financií nepovedal. Ako uviedol, ich snahou je minimalizovať náklady na tento projekt, priznal však aspoň možný zdroj financovania. "Otvorene hovorím, že sa v podstate pripravuje predaj štátneho podielu v Telekome, takže to je potencionálny zdroj, z ktorého by sa mohol financovať tento projekt," dodal šéf rezortu financií.

Podľa harmonogramu mešká aj verejné obstarávanie na výber právneho a ekonomického poradenstva, ktoré sa malo skončiť do 30. apríla. Podľa aktuálnych údajov rezortu sú  podklady na začatie verejného obstarávania sfinalizované. Zabezpečovať obstarávanie má Spoločnosť pre zavedenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, a.s., ktorú zriadilo MZ už pred časom. "Základ je, aby sme pustili do medzirezortného pripomienkového konania finálnu verziu transformačného zákona a vzápätí po tom spoločnosť pre unitarizáciu bude konať," povedala Zvolenská na margo začatia vereného obstarávania.

Podľa Združenia zdravotných poisťovní (ZZP), ktorej členmi sú súkromné zdravotné poisťovne Dôvera i Union, by mala vláda využiť posun na  prehodnotenie zmien v pluralitnom systéme. "Veríme, že časový posun je signál toho, že členovia vlády začínajú vnímať riziká, na ktoré upozorňovala odborná verejnosť od jeho zverejnenia,“ uviedla prezidentka ZZP Katarína Kafková. Materiál, ktorý bol predložený na vládu, podľa ZZP neobsahuje žiadne podstatné informácie pre daňovníkov ako vyhodnotenie rizík a prínosov vyvlastnenia, či to koľko bude vyvlastnenie stáť. Z meškania transformačného zákona je podľa nej zrejmé, že členovia vlády vidia vo vyvlastňovaní príliš veľké riziká.

Kafková vyčíta ministerstvu zdravotníctva chýbajúcu odbornú diskusiu o tom, či jedna poisťovňa niečo poistencovi prinesie. "Ak členovia vlády vidia riziká spojené s vyvlastnením, čo nedávno v televíznej diskusii pripustil aj minister financií, mali by sa začať baviť o tom, či nie je rozumnejšie upraviť súčasný systém a umožniť jeho rozvoj v prospech poistenca,“ skonštatovala Kafková.

Združenie vyzýva vládu na diskusiu so súkromnými zdravotnými poisťovňami, nakoľko podľa neho proces vyvlastnenia neprinesie poistencom nič okrem  rizika prehier v medzinárodných arbitrážach. „Ani tento materiál, podobne ako predchádzajúca analýza z dielne analytickej jednotky ministerstva financií, však nepreukázal žiaden spôsob, ako prispeje k zlepšeniu situácie v slovenskom zdravotníctve,“ dodala prezidentka ZZP.

Projekt zavedenia unitárneho systému schválila vláda v októbri minulého roka. K samotným rokovaniam s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní by štát mohol pristúpiť v októbri. Tí však už dlhšiu dobu avizujú, že z trhu verejného zdravotného poistenia odísť nechcú. Ak by sa ministerstvu zdravotníctva podarilo vlastníkov presvedčiť, aby poisťovne predali štátu, podľa harmonogramu jedna zdravotná poisťovňa na Slovensku bude fungovať od januára 2014. Ak k dohode nepríde a štát pristúpi k vyvlastneniu poisťovní, dátum vytvorenie unitárneho systému sa posunie na júl 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies