Ministerstvo zdravotnícta v tomto volebnom období pripravil zmeny, ktoré sú prínosom

NETKY.SK • 30 Január 2016, 11:26 • 2 min
Ministerstvo zdravotnícta v tomto volebnom období pripravil zmeny, ktoré sú prínosom

BRATISLAVA – Medzi pozitíva posledných štyroch rokov v zdravotníctve radí rezortné ministerstvo nové pravidlá pre nákupy v nemocniciach, zmenu prerozdeľovania peňazí medzi zdravotnými poisťovňami, možnosť zakázať vývoz liekov zo Slovenska či rozšírenie ochranného limitu na lieky.

slovakia

left justify in out

Poukazuje tiež, že na operácie čaká výrazne menej pacientov, po desiatich rokoch išlo 30 miliónov eur na obnovu nemocníc, či upravili sa poplatky v ambulanciách lekárov. "Môžeme konštatovať, že rezort pod súčasným vedením v tomto volebnom období pripravil zmeny a právne normy, ktoré sú prínosom," povedal hovorca rezortu Peter Bubla.

 

Ministerstvo pri odpočte vládnutia pripomína, že napriek nepriaznivej finančnej situácii na jar v 2012 a vlne nepokojov zdravotníkov sa mu podarilo stabilizovať systém a nastoliť sociálny zmier. "V rezorte sa výrazne zvyšujú platy a každoročne aj narastajú. Od januára 2016 sa platy zdravotníkov zvýšia v priemere o ďalších 16 percent," uviedol Bubla. Medzi pozitíva rezort radí aj riešenie otázky starnúcich všeobecných lekárov. "Práve táto vláda sa vôbec prvýkrát začala reálne zaoberať touto problematikou a po dlhých rokoch sľubov prišli aj prvé zmeny. MZ SR pripravilo významné kroky na riešenie situácie rozšírením kompetencií pre všeobecných lekárov a rovnako spustením tzv. rezidentského programu,“ doplnil.

 

Zmeny nastali aj v poplatkoch u lekára. Od apríla 2015 platí novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá stanovila, za čo sa nesmie vyberať úhrada od pacienta a čím nemožno podmieňovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Okrem iného sa zrušila možnosť vyberať poplatok za prednostné vyšetrenie. Menilo sa aj fungovanie ochranného limitu spoluúčasti na doplatky za lieky. Od novembra 2015 sa rozšíril na všetkých dôchodcov aj deti a zároveň sa znížil. "Starobní dôchodcovia, invalidní dôchodcovia a držitelia preukazu ťažko zdravotne postihnutých nebudú platiť za lieky viac ako 100 eur ročne," poznamenal Bubla.

 

Rozšírilo sa aj spektrum parametrov pre nákupy zdravotníckych prístrojov v štátnych nemocniciach. "Nové pravidlá prinesú tri zásadné zmeny, ktoré podstatne zvýšia transparentnosť a efektivitu nákupov prístrojov," povedal Bubla. Ide o vytvorenie databázy cien zdravotníckej techniky, zavedenie štandardizovanej CBA analýzy a rozšírenie hodnotiacej komisie. Ministerstvo zaviedlo tiež do prerozdeľovacieho mechanizmu medzi zdravotnými poisťovňami parameter chorobnosti, tzv. PCG model. "Táto zmena odkrojila zo ziskov súkromných zdravotných poisťovní len za prvý rok 38 miliónov eur a peniaze smerovali tam, kde majú - k pacientom," skonštatoval.

 

Presadila sa tiež legislatíva, ktorá mala zamedziť reexportu liekov. "Ministerstvo začalo strážiť dostupnosť liekov a trestať firmy za to, že liek nie je dostupný pre nášho pacienta," priblížil Bubla. Rezort upravil tiež legislatívne pravidlá pre zverejňovanie informácií týkajúcich sa spolupráce zdravotníkov s farmafirmami, čím chcel posilniť transparentnosť. "Pod vedením ministra Viliama Čisláka (nominant Smer-SD) boli zriadené protikorupčné linky, respektíve mailové schránky vo všetkých nemocniciach v správe MZ SR. Bol naštartovaný projekt otvorenej transparentnej nemocnice, vďaka ktorému sa dostane napríklad aj nakladanie s peniazmi v našich nemocniciach pod väčší drobnohľad verejnosti," zhrnul.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona