Ministerstvo zdravia chce bojovať proti obezite, začalo workshopom expertov na výživu

NETKY.SK • 28 November 2018, 17:43 • 2 min
Ministerstvo zdravia chce bojovať proti obezite, začalo workshopom expertov na výživu

BRATISLAVA – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sa rozhodlo bojovať proti obezite Slovákov. O nových prístupoch v preventívnych programoch obezity, správnej výživy a označovaní potravín diskutovali experti na workshope počas utorka (27. 11.) na pôde ministerstva. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku je potrebné podľa MZ pripraviť preventívne programy na podporu zdravých stravovacích návykov a životného štýlu aj v súvislosti s národným projektom zameraným na tvorbu nových a inovovaných postupov pre výkon prevencie a ich zavedenie do medicínskej praxe. Jeho garantom je samotné ministerstvo zdravotníctva.

 

"K preventívnym opatreniam patrí zvyšovanie zodpovednosti obyvateľstva za svoje zdravie (správna hmotnosť, fyzická aktivita, výber jedál a nápojov primeranej výživovej hodnoty a energetickej potreby) a zvýšenie povedomia obyvateľstva aj čo sa týka potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov, soli, cukru a alkoholu," uviedlo ministerstvo.

 

Diskusiu zameranú na oblasť výživy obyvateľstva vrátane jej vplyvov na obezitu a iné neprenosné ochorenia detskej či dospelej populácie na Slovensku viedol riaditeľ divízie ochorení, obezity a výživy európskeho regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Joao Breda Da Silva Rodrigues.

 

 

Témou workshopu bola aj iniciatíva, ktorú zaviedlo viacero krajín. "Vychádza z toho, že zlá diéta a výživa, spolu s vysokým indexom telesnej hmotnosti (BMI) sú hlavnými príčinami zaťaženia organizmu a predstavujú riziko pre rozvoj neprenosných ochorení, napríklad kardiovaskulárnych, nádorových alebo cukrovky," priblížilo ministerstvo.

 

Usmernenia týkajúce sa stravovania založené na vedeckých skúmaniach môžu podľa neho podporiť celkové zdravie populácie a pomôcť predchádzať chronickým ochoreniam.

 

Výstupom workshopu bude strategický plán pre realizáciu prípravy odporúčaní, ale aj konkrétnych nástrojov označovania potravín. MZ SR podujatie zorganizovalo v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR, Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona