Ministerstvo zahraničných vecí čelí žalobám bývalých zamestnancov

NETKY.SK • 12 November 2011, 00:26 • 2 min
Ministerstvo zahraničných vecí čelí žalobám bývalých zamestnancov

Ministerstvo zahraničných vecí čelí žalobám bývalých zamestnancov

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR čelí súdnym žalobám trojice bývalých zamestnancov. Dôvodom je prepúšťanie v rezorte diplomacie, pri ktorom dlhoročných zamestnancov rezortu nahradili aj ľudia prepojení na stranu ministra Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Informuje o tom na svojej internetovej stránke denník Pravda, podľa ktorého sa má počet žalôb ešte zväčšovať.
Pochybné výmeny zamestnancov ilustruje na jednom zo žalobcov Miroslavovi Ivanovi. Toho z ministerstva prepustili po ôsmich rokoch bez toho, aby mu toto rozhodnutie zdôvodnili. "Odpísali mi, že požadované informácie (o dôvodoch výpovede) nemali a ani nemohli mať k dispozícii, nakoľko takéto informácie neexistovali," priblížil Ivan. Na súdnom pojednávaní chce upozorniť aj na údajne rodinkárstvo. Na jeho oddelení po prepúšťaní zostala služobne mladšia referentka, ktorá je sesternicou riaditeľky odboru personálnej a mzdovej politiky pre ústredie Emílie Šrámkovej.
Rezort diplomacie obvinenia z rodinkárstva odmieta s tým, že zamestnanci boli prijatí podľa platnej legislatívy. "Pri tvorbe novej organizačnej štruktúry sa zohľadňovala opodstatnenosť týchto miest a nie mená pracovníkov," reagoval hovorca ministerstva Ľuboš Schwarzbacher.
Vo viacerých prípadoch však noví pracovníci údajne nespĺňali ani základné kritériá. Ako príklad Pravda uvádza odbor verejného obstarávania. Z troch nových úradníkov, ktorých tam prijali v máji bez výberového konania, ani jeden nemal a ani nespĺňal podmienky na vydanie požadovaného preukazu o odbornej spôsobilosti na verejné obstarávanie.
Ministerstvo od nástupu nového vedenia už prepustilo takmer sto ľudí. Približne rovnaký počet zamestnancov však aj pribudol, pričom pri viacerých existuje podozrenie na prepojenie na najväčšiu vládnu stranu. V zozname denníka figuruje bývalá zahraničná tajomníčka strany Lucia Klapáčová, bývalá herečka a moderátorka straníckych mítingov Tatiana Šúrová, bývalá poslanecká asistentka Milana Horta Katarína Vanková, či dokonca neúspešný kandidát SDKÚ-DS do parlamentu Tomáš Michaľák.
Jedna z trojice žalôb je namierená aj priamo na bývalého veľvyslanca. Na jeho údajne korupčne správanie mal prepustený zamestnanec upozorniť listom aj štátneho tajomníka Milana Ježovicu, ktorý však dodnes nereagoval.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies