Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny obvinilo maďarského veľvyslanca v prekročení právomoci

NETKY.SK • 9 Marec 2018, 17:53 • 2 min
Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny obvinilo maďarského veľvyslanca v prekročení právomoci

KYJEV - Predtým, maďarsky veľvyslanec v Ukrajine Erno Keskeny vyhlásil, že považuje za normálne vydávanie maďarských pasov ukrajincom žijúcim v Zakarparskom okrese. Informuje TASS.

slovakia

left justify in out

Zástupkyňa ministra zahraničných vecí Ukrajiny v otázkach integrácie - Elena Zerkalová obvinila maďarského veľvyslanca v Ukrajine - Erneho Keskenyho v prekročení diplomatickej právomoci, ktorý si dovolil vyhlásiť o práve Budapešti vydávať pasy všetkým, ktorí majú maďarské korene.


Pritom Zerkalová poznamenala, že Kyjev nemá v úmysle radikálne reagovať na vyjadrenia veľvyslanca a nebude ho vyhosťovať z krajiny. Budapešť trvá na zavedení misie OSCE na Zakarpatie, čo tiež podporuje aj miestna maďarská spoločnosť.

 

K zhoršeniu situácie došlo pri prejave ukrajinských nacionalistov proti predstaviteľom maďarskej národnostnej menšiny a nové kolo napätia nasledovalo s prijatím zákona, ktorý obmedzuje vzdelávanie v jazykoch národnostných menšín.

 

Vo februári tohto roku, v budove spoločnosti maďarskej kultúry Zakarpatia v Uzgorode, vznikli dva požiare za sebou, príčinou ktorých bolo podpaľačstvo. Konfrontácie medzi Budapešťou a Kyjevom sú tak napäté, že sa Maďarsko vyhráža blokovať euroatlantickú integráciu a zblíženie Ukrajiny s Európskou úniou, predovšetkým v rámci zasadnutia Komisie Ukrajina-NATO.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona