Ministerstvo zahraničných vecí SR predvolá veľvyslanca Bieloruska na Slovensku

NETKY.SK • 14 August 2012, 13:41 • 2 min
Ministerstvo zahraničných vecí SR predvolá veľvyslanca Bieloruska na Slovensku

Ministerstvo zahraničných vecí SR predvolá veľvyslanca Bieloruska na Slovensku - Politika Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky (MZV SR) predvolá 15. augusta veľvyslanca Bieloruska na Slovensku Vladimíra Serpikova, aby mu tlmočilo znepokojen

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky (MZV SR) predvolá 15. augusta veľvyslanca Bieloruska na Slovensku Vladimíra Serpikova, aby mu tlmočilo znepokojenie Slovenskej republiky z vyhostenia švédskeho veľvyslanca Stefana Erikssona z Bieloruska a z následných krokov, ktoré viedli k uzatvoreniu švédskeho veľvyslanectva v Minsku. TASR o tom dnes informoval Tlačový odbor MZV SR.
      Vlády krajín Európskej únie pohrozili Bielorusku ďalšími sankciami a dohodli sa, že budú protestovať u jeho veľvyslancov po vyhostení švédskych diplomatov z Minska. Po krízovom rokovaní k tejto záležitosti v Bruseli o tom informoval 10. augusta diplomat EÚ, Švéd Olof Skoog, ktorý im predsedal.
      Vzťahy medzi Švédskom a Bieloruskom vyhrotila akcia švédskej firmy pre public relations, ktorá nechala v Bielorusku zhodiť z lietadla vyše 800 plyšových medvedíkov s výzvami na rešpektovanie ľudských práv, čím nahnevala autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka.
      "Táto situácia nie je iba medzi Švédskom a Bieloruskom, vznikla v dôsledku rozhodnutia Bieloruska, ktoré ovplyvňuje vzťahy EÚ s Bieloruskom," zdôraznil švédsky diplomat.
      Predstavitelia 27 vlád EÚ sa dohodli, že odovzdajú "všetkým veľvyslancom Bieloruska v Európe veľmi jasnú správu, v ktorej vyjadria v tejto veci solidaritu so Švédmi," uviedol Skoog. Okrem toho zvažujú obmedzenie "politických stykov" s Bieloruskom a zvýšenie pomoci prodemokratickým skupinám v krajine. "Veľmi pravdepodobne sa tak stane v októbri," dodal.
      Začiatkom augusta reagoval Lukašenko na akciu s plyšovými medvedíkmi vyhostením švédskeho veľvyslanca.
      Pri podobnej akcii vo februári voči Poľsku a predstaviteľom EÚ v Minsku reagovala únia odvolaním svojich veľvyslancov z Bieloruska, kam sa vrátili až v apríli.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies