Ministerstvo zahraničných vecí Ruska vyzvalo medzinárodne spoločenstvo aby sa pripojilo k odmínovaniu v Sýrii

NETKY.SK • 9 Júl 2018, 07:37 • 2 min
Ministerstvo zahraničných vecí Ruska vyzvalo medzinárodne spoločenstvo aby sa pripojilo k odmínovaniu v Sýrii

MOSKVA - Na ministerstve privítali podpísanie memoranda o porozumení v tejto oblasti medzi sýrskou vládou a osobitnou službou OSN. Informuje TASS.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie vyzýva medzinárodné spoločenstvo aby sa zapojilo k procesu odmínovania Sýrie. O tom v sobotu informovali na webovej stránke ruského ministerstva zahraničných vecí.  

 

"Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby sa aktívne zapojilo do Rusko-Sýrskeho úsilia v tomto smere a poskytlo primeranú finančnú a technickú podporu, ktorá by prispela k vytvoreniu dôstojných a bezpečných podmienok pre návrat miliónov sýrčanov do ich domovov a rekonštrukciu krajiny," píše sa v správe. 

       

Na ministerstve privítali podpísanie memoranda v Damasku o porozumení medzi sýrskou vládou a službou OSN v otázkach odmínovania. Podľa ruského ministerstva, tento dokument stanovuje potrebný právny rámec na zapojenie OSN a medzinárodného spoločenstva do procesu odmínovania v krajine. 

 

Na ruskom ministerstve zahraničných vecí uviedli, že v rokoch 2016-2017, oddelenie odmínovania medzinárodného protimínového centra ozbrojených síl Ruskej federácie, uskutočnilo v Sýrii štyri unikátne operácie humanitárneho odmínovania: na území architektonického a historického komplexu a mestskej časti Palmiry, v Aleppo a Dair-ez-Zore.

      

"Celkovo, brigáda odmínovania, počas štyroch operácií vyčistila 6,6-tisíc hektárov územia, 1,5-tisíc kilometrov ciest, viac ako 17-tisíc rôznych budov a stavieb. Bolo objavených a zneškodnených 105 000 výbušných predmetov, z ktorých viac ako 30 000 sú improvizované výbušné zariadenia," píše sa v správe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona