Ministerstvo zahraničných vecí predložilo nášho kandidáta na sudcu Súdneho dvora EÚ

NETKY.SK • 5 December 2014, 15:27 • 2 min
Ministerstvo zahraničných vecí predložilo nášho kandidáta na sudcu Súdneho dvora EÚ

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí predložilo návrh na slovenského kandidáta na sudcu Súdneho dvora Európskej únie (EÚ) Daniela Švábyho generálnemu tajomníkovi Rady EÚ Uwemu Corsepiusovi.

slovakia

left justify in out

Šváby tento post zastával od roku 2009, vláda súhlasila s jeho kandidatúrou na ďalšie funkčné obdobie 20. novembra tohto roku. "V súlade s požiadavkou Generálneho sekretariátu Rady EÚ bola nominácia kandidáta oznámená listom ako aj elektronicky," povedal agentúre SITA riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Peter Susko. Po predložení nominácie členským štátom by sa podľa neho mal v priebehu niekoľkých týždňov vyjadriť k vhodnosti kandidáta poradný výbor. "Ak bude stanovisko pozitívne, konferencia zástupcov vlád členských štátov EÚ by mala vymenovať kandidáta do funkcie sudcu do niekoľkých týždňov od vydania stanoviska výboru," dodal Susko.

 

Návrh na kandidatúru Šváby predložila na vládu Súdna rada SR. Šváby 10. novembra vyhral na súdnej rade súboj s bývalým ústavným sudcom a súčasným poradcom prezidenta Jánom Mazákom. Po voľbe pre agentúru SITA uviedol, že Mazák bol dôstojným kandidátom a považuje za veľkú poctu, že Súdna rada SR dala práve jemu oprávnenie na druhý mandát. Dodal, že sa chce zamerať aj na posilnenie dialógu medzi Súdnym dvorom a súdmi členských štátov, osobitne slovenskými súdmi. 

 

Daniel Šváby začínal ako sudca Okresného súdu v Bratislave. Bol tiež podpredsedom Krajského súdu v Bratislave. Pôsobil aj ako člen sekcie občianskeho a rodinného práva pri Inštitúte práva ministerstva spravodlivosti. Zastával tiež funkciu dočasného sudca Najvyššieho súdu SR, kde bol poverený obchodnou agendou. V rokoch 2000-2004 bol sudcom Ústavného súdu SR. Bol aj členom Európskej komisie pre ľudské práva v Štrasburgu. 

 

Súdny dvor poskytuje výklad právnych predpisov EÚ, aby sa zabezpečilo ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských štátoch EÚ. Takisto rozhoduje právne spory medzi vládami členských štátov a inštitúciami EÚ. Aj jednotlivci, spoločnosti alebo organizácie sa môžu obrátiť na súd so žalobou, keď majú pocit, že inštitúcia EÚ porušila ich práva. Súdny dvor EÚ sa skladá z 28 sudcov (každý z jedného štátu) a z deviatich generálnych advokátov. Menujú ich po vzájomnej dohode vlád členských štátov a po porade s výborom, ktorý je poverený poskytnutím stanoviska o vhodnosti kandidátov navrhnutých na výkon funkcií. Ich funkčné obdobie trvá šesť rokov, existuje možnosť opätovného vymenovania do tejto funkcie. Členovia Súdneho dvora EÚ sú vyberaní spomedzi osobností, ktoré zaručujú úplnú nezávislosť a vo svojich krajinách spĺňajú podmienky na obsadenie najvyšších sudcovských funkcií alebo sú uznávanými odborníkmi v oblasti práva. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona