Ministerstvo zahraničných vecí neodporúča cestovať do zahraničia

NETKY.SK • 10 Júl 2021, 10:23 • 2 min
Ministerstvo zahraničných vecí neodporúča cestovať do zahraničia

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí naďalej odporúča ľuďom necestovať do zahraničia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V prípade vycestovania sa ľudia vystavujú riziku obmedzenia možností návratu a ďalším komplikáciám pri cestovaní. Ministerstvo vyzýva občanov, aby zvážili osobné rozhodnutie cestovať mimo územia Slovenska. Do pozornosti zároveň dáva pravidelne aktualizovaný zoznam obmedzení na hraniciach a podmienok vstupu do krajín sveta, ktorý je dostupný na webe ministerstva.

 

 

Prečítajte si: Čo čaká dovolenkárov? Pozrite si podmienky vstupu do niektorých dovolenkových destinácií

Od piatka 9. júla platí nový cestovný semafor, ktorý reaguje na riziko šírenia nákazy delta variantu ochorenia COVID-19. Ten poskytuje možnosť vstupu na Slovensko bez absolvovania povinnej karantény plne zaočkovaným osobám. Za tie sa považujú ľudia, ktorí sú najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po podaní druhej dávky dvojdávkovej vakcíny, najmenej 21 dní a najviac 12 mesiacov po podaní jednodávkovej vakcíny a najmenej 14 dní od podania vakcíny, ak bola zaočkovaná osoba v čase očkovania menej ako 180 dní po prekonaní ochorenia COVID-19. Prechodne, do 9. augusta sú za plne zaočkované osoby považovaní aj ľudia okamžite po zaočkovaní prvou dávkou vakcíny.

 

Súvisiaci článok: Od soboty sa spúšťa Turistický semafor, takáto pomoc formou aplikácie tu ešte nebola!

Okrem digitálneho COVID preukazu Európskej únie alebo potvrdenia o absolvovaní očkovania na Slovensku je možné preukazovať sa aj potvrdeniami z iných krajín. Potvrdenie musí byť v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku. Pri prílete z krajín, ktoré nie sú uvedené v prílohe aktuálnej vyhlášky, sú osoby nad 12 rokov povinné sa pri prílete preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 72 hodín. To platí to aj pre zaočkované osoby. Zoznam krajín je uvedený na stránke MZV SR alebo stránke korona.gov.sk.

 

Prečítajte si: Pozrite si, aké pravidlá platia od dnes pri vstupe na Slovensko

Ministerstvo zároveň odporúča slovenským občanom, aby pri cestovaní do zahraničia využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na jeho webovej stránke alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka, ktorá je dostupná pre operačné systémy Android aj iOS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies