Ministerstvo zahraničných vecí na predsedníctvo v Rade EÚ pripravili vyše tisíc odborníkov

NETKY.SK • 11 December 2015, 13:49 • 2 min
Ministerstvo zahraničných vecí na predsedníctvo v Rade EÚ pripravili vyše tisíc odborníkov

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí za uplynulé dva roky pripravilo viac ako sto diplomatov a takmer tisíc expertov z 27 ministerstiev a štátnych inštitúcií na historicky prvé predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ v druhom polroku 2016.

slovakia

left justify in out

"Investícia do ľudí je kľúčová. Dôležité je nepodceniť personálne zázemie predsedníctva, teda diplomatov a expertov jednotlivých rezortov, pretože na ich pleciach budú každodenné predsednícke úlohy na každej úrovni - od nižšej, pracovnej, až po politickú," povedal splnomocnenec vlády SR pre prípravu predsedníctva SR v Rade EÚ a štátny tajomník MZV Ivan Korčok. Informoval o tom tlačový odbor rezortu zahraničných vecí.


Podľa ministerstva je vzdelávací program nesmierne dôležitou súčasťou príprav na výkon náročných predsedníckych úloh. Naši experti budú počas tohto obdobia viesť rokovania o európskej legislatíve a aktuálnych politických otázkach a manažovať jednotlivé pracovné rokovania medzi členskými krajinami aj vo vzťahu k ostatným inštitúciám. Každodenný výkon predsedníckej úlohy sa bude viazať predovšetkým na Brusel. Približne 180 pracovných podujatí sa uskutoční v Bratislave.


Vzdelávacie aktivity boli určené najmä budúcim predsedom a podpredsedom pracovných skupín Rady EÚ a rezortným odborníkom, ktorí získali komplexný prehľad o inštitúciách EÚ, o ich vzájomných vzťahoch, fungovaní a o štandardom spôsobe komunikácie počas výkonu predsedníctva.


Súčasťou školení v piatich oblastiach bol aj tréning komunikačných, prezentačných a rokovacích zručností. Účastníci vzdelávacieho programu sa zdokonaľovali aj v komunikácii v angličtine a vo francúzštine s dôrazom na odbornú terminológiu a problematiku Európskej únie. Projekt zahŕňal aj odborné a vzdelávacie stáže v Bruseli, počas ktorých sa budúci predsedovia a podpredsedovia skupín Rady EÚ oboznámili s prácou a koordináciou agendy predsedníctva.

 

V rámci programu absolvovali mediálny tréning aj hovorcovia a vedúci tlačových a komunikačných útvarov vládnych rezortov. Projekt, ktorý od roku 2014 uskutočňovalo ministerstvo zahraničných vecí, bol súčasťou Národného programu vzdelávania zameraného na prípravu predsedníctva a bol financovaný z Európskeho sociálneho fondu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona