Ministerstvo vnútra uvažuje o projekte vládneho mestečka

NETKY.SK • 25 Október 2014, 18:04 • 2 min
Ministerstvo vnútra uvažuje o projekte vládneho mestečka

BRATISLAVA - Ministerstvá sídliace v historických budovách v centre Bratislavy by sa mohli presťahovať do nového a úspornejšieho komplexu budov.

slovakia

left justify in out

To je podstata projektu vládneho mestečka, nad ktorým uvažuje ministerstvo vnútra. Spolu s rezortom financií rokujú o projekte s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj. Potvrdila to vedúca Služobného úradu ministerstva vnútra Denisa Saková na stretnutí s novinármi. Cieľ je, aby všetky štátne inštitúcie v hlavnom meste fungovali v komplexe veľkokapacitných budov.

 

Minister vnútra Robert Kaliňák upozorňuje, že projekt si bude vyžadovať konsenzus naprieč politickými stranami. „Je to projekt cez volebné obdobie, musí spĺňať kritériá všeobecnej dohody. Keď budú na stole konkrétne čísla, tak ho predstavíme verejnosti a poslancom,“ povedal. Projekt má viacero fáz. „Musíme vedieť, kto môže byť jeho súčasťou, a hlavne, aké ponuky z trhu budeme mať. Sú to desaťtisíce metrov štvorcových, ktoré by mali v konečnom dôsledku priniesť úspory na energiách, na priestoroch a na nákladoch,“ vravel. Niektoré štátne budovy sú totiž podľa Kaliňáka nehospodárne, so zbytočne veľkými chodbami a priestormi, náročné na prevádzku. Ďalšiu výhodu projektu vidí Saková v tom, že úradníci by nemuseli cestovať z jednej strany mesta na druhú pri vybavovaní agendy.

 

Pre štátny rozpočet by mal byť projekt neutrálny. „Hodnota budov, ktoré máme v tejto chvíli, by mala byť približne totožná s hodnotou budov, ktoré by sme mali nadobudnúť,“ poznamenal Kaliňák s tým, že investor by získal lukratívne miesta, štát by zase ušetril fungovaním v lepších priestoroch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona