Ministerstvo vnútra uvádza praktické rady pred horúčavami počas jazdy autom

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 14:19 • 2 min
Ministerstvo vnútra uvádza praktické rady pred horúčavami počas jazdy autom

BRATISLAVA - Vo vysokých letných horúčavách by sme mali seba aj deti pred jazdou v aute natrieť, auto pred cestou vyvetrať, pred cestou nejesť ťažké jedlá a počas cesty dbať na pitný režim.

slovakia

left justify in out

Také sú niektoré praktické rady Sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR, ako zvládať nápor letných horúčav. "Prudké slnko spáli nechránenú pokožku už za 20 minút. To platí aj v aute. Sklá auta síce neprepúšťajú plnú dávku UV lúčov, ale pred jazdou radšej seba aj deti natrite. Ak nemáte tónované sklá, prípadne fóliu, zabezpečte deťom vzadu tieň iným spôsobom – na trhu je množstvo tienidiel (aj s obrázkami) a roletiek, v najakútnejšom prípade postačí aj látková plienka. Tu však pozor, aby vám pri šoférovaní nebránila vo výhľade. Jej nevýhodou je tiež to, že pri vyšších rýchlostiach vydáva vonkajšia časť plienky nepríjemný zvuk. Chráňte si aj oči – slnečné okuliare s UV filtrom sú nevyhnutnosť, najlepšie na šoférovanie sú tie s antireflexnou fóliou," uviedol Petar Lazarov - hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR.

 

Pred cestou by sa nemali jesť ťažké jedlá a počas cesty dbať na pitný režim - svoj aj celej posádky. "Deti sa v detskej autosedačke rýchlejšie spotia, preto pre ne majte po ruke pripravené náhradné oblečenie. Ak je veľmi horúco a nemáte klímu, vyzujte im topánočky aj ponožky, lepšie si budú regulovať teplotu. Najmenším bábätkám podložte hlavičku bavlnenou plienkou a počas cesty ju vymeňte za suchú," uviedol ďalej hovorca MV SR.

 

Pred cestou treba auto poriadne vyvetrať – pootvárať všetky okná dokorán, prípadne aj celé dvere. Radšej odísť o desať minút neskôr, ako dostať prievan, či zápal ucha. Uvádza sa mimo iného v praktických radách MV SR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona