Ministerstvo vnútra: Tento rok bol na projekty úspešný, v budúcom dá milióny na ďalšie

NETKY.SK • 20 December 2016, 14:02 • 2 min
Ministerstvo vnútra: Tento rok bol na projekty úspešný, v budúcom dá milióny na ďalšie

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra spravilo v roku 2016 všetko pre to, aby v najbližších rokoch podporilo projekty za 100,5 milióna eur. Vyplýva to z tlačovej správy, ktorú agentúre SITA poskytla Michaela Paulenová z tlačového odboru rezortu vnútra.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo uvádza, že vďaka eurofondom a spolufinancovania zo štátneho rozpočtu naštartovali nevyhnutné procesy k zefektívneniu verejnej správy a stavu v justícii, zabezpečili špeciálnu techniku pre hasičov a záchranárov či ochranu vonkajších hraníc SR. Medzi ďalšie aktivity ministerstva v roku 2016 patrilo podľa tlačovej správy aj začleňovanie marginalizovaných rómskych komunít do spoločnosti a agenda migrácie.


Sekcia európskych programov zastrešuje v rámci rezortu vnútra tri operačné programy, ktoré prostredníctvom Európskych štrukturálnych a investičných fondov a štátneho rozpočtu SR disponujú vyše miliardou eur. Pre Operačný program Efektívna verejná správa (OP EVS) je rezort vnútra riadiacim, pre Operačný program Kvalita životného prostredia (OP KŽP) a Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) je sprostredkovateľským orgánom.


Monitorovací výbor Operačného programu Efektívna verejná správa (OP EVS) schválil tento rok 33 zámerov národných projektov pre optimalizáciu verejnej správy vo výške 209 miliónov eur. Tieto projekty budú v najbližšom období realizovať jednotlivé ministerstvá, orgány štátnej správy, ale aj samosprávy spolu s mimovládnymi organizáciami. Na ďalších 14 reformných zámerov národných projektov, ktoré odobrila hodnotiaca komisia, vyčlenili 109,5 milióna eur.

 

Ďalších deväť chcú schváliť ešte do konca tohto roka. Samotné ministerstvo vnútra vyhlásilo výzvy na tri národné projekty s cieľom zefektívniť služby verejnej správy prostredníctvom optimalizácie procesov vo verejnej správe, vzdelávania jej zamestnancov, ale aj rýchlejšieho riešenia konkrétnych životných situácií občanov na úradoch.

 

"Verejná správa by mala efektívnejšie zvládať základné témy, napríklad v oblasti bývania, dopravy, občianstva, zamestnania, narodenia dieťaťa, rozvodu alebo dedičského konania," uvádza sa v tlačovej správe. Z európskych zdrojov je pre projekt optimalizácie procesov vo verejnej správe k dispozícii 26,8 milióna eur. Národný projekt vzdelávania zamestnancov vo verejnej správe prispeje k nastaveniu kvalitného systému vzdelávania naprieč verejnou správou. Jeho výsledkom bude koncepcia vzdelávania, ktorá systematicky prispeje k posilneniu ľudských zdrojov. Riadiaci orgán vyčlenil na projekt vzdelávania zamestnancov 1,05 milióna eur.

 

Rezort chystá aj rozšírenie siete klientskych centier, monitorovanie ich činnosti a zavedenie systému pravidelného merania spokojnosti verejnosti s poskytovanými službami. Na meranie efektívnosti poskytovaných služieb verejnej správy je z eurofondov k dispozícii osem miliónov eur.


V rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia schválili tento rok dva projekty pre technickú a inštitucionálnu podporu špecializovaných záchranných modulov pre hasičov a záchranárov. Na projekty stanovili sumu 60,5 milióna eur, na doteraz zazmluvnené projekty však zatiaľ vyčlenili 40,5 milióna eur. O dvadsať miliónov eur tak stále môžu záujemcovia požiadať. Modul pre Horskú záchrannú službu za 2,4 milióna eur pozostáva zo štyroch špecializovaných terénnych automobilov s výbavou a výstrojom. Technika bude slúžiť na pátranie po nezvestných osobách po katastrofách, vyhľadávanie zavalených alebo zasypaných obetí a ich záchranu v mestách, ale aj v horskom teréne.

 

Záchranný tím horskej služby bude ako jediný na území v SR pripravený k transportu do postihnutej oblasti 12 hodín od prijatia oznámenia o katastrofe. Modul leteckého hasenia požiarov v lesoch s využitím helikoptér za 38 miliónov eur získa Hasičský a záchranný zbor a Letecký útvar rezortu vnútra. Ten pozostáva najmä zo štyroch kusov leteckej techniky a príslušenstva potrebného pre letecké hasenie. Táto technika však bude podľa potreby k dispozícii aj pre iné členské štáty Európskej únie. Ministerstvo vnútra plánuje v rámci projektu Kvalita životného prostredia vyhlásiť v ďalšom roku hneď tri výzvy zamerané na zvládanie mimoriadnych udalostí a zvýšenia efektívnosti ich manažmentu. Rezort sa na ne chystá vyčleniť 172 miliónov eur.


V rámci Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo ministerstvo výzvu na výstavbu a rekonštrukciu materských škôl, 1044 obcí zo siedmich slovenských krajov tak má príležitosť vybudovať alebo zrekonštruovať materské školy, aby zvýšili svoje kapacity. V rámci výzvy sa už uskutočnili tri hodnotiace kolá, v rámci ktorých schválili prvé žiadosti, štvrté hodnotiace kolo sa uzatvorí v roku 2017. Alokácia týchto výziev je 50 miliónov eur.


Aktuálna je stále aj výzva zameraná na výstavbu a rekonštrukciu komunitných centier, ktoré "výraznou mierou prispievajú k začleňovaniu marginalizovaných rómskych komunít do spoločnosti", uvádza sa v správe. O peniaze z 15-miliónového balíka môže požiadať 25 slovenských obcí. Výzva ministerstva z decembra tohto roka zameraná na podporu prístupu marginalizovaných rómskych komunít k pitnej vode sa týka 1 043 obcí zo siedmich krajov, pre ktoré je určených 16 miliónov eur. Oba projekty by sa mali spustiť začiatkom roka 2017, spravovať ich bude Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity.


V prvej polovici roka 2017 plánuje ministerstvo v rámci programu Ľudské zdroje vyhlásiť štyri výzvy pre ďalšie obce a mimovládne subjekty zamerané na výstavbu a modernizáciu komunitných centier, nakladanie s komunálnym odpadom a likvidáciu nelegálnych skládok, výstavbu nájomných sociálnych bytov nižšieho štandardu a na poskytovanie mentorskej a tútorskej podpory a štipendijných programov. Vyčlení na to zrejme 49 miliónov eur. Pokračovať bude v národných projektoch na vysporiadavanie pozemkov, monitorovanie a hodnotenie, predprimárne vzdelávanie a pokračovanie programu v oblasti zdravotníctva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies