Ministerstvo vnútra SR potvrdilo dočasný príjem azylantov z Rakúska

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 16:12 • 2 min
Ministerstvo vnútra SR potvrdilo dočasný príjem azylantov z Rakúska

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR potvrdilo, že Slovensko dočasne poskytne Rakúsku ubytovacie kapacity pre osoby, ktoré požiadali o azyl v Rakúsku.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor ministerstva, azylanti budú od začiatku až do konca v rakúskom azylovom procese v prítomnosti rakúskych úradníkov. Po skončení azylového procesu sa opäť vrátia do Rakúska. Azylanti teda podľa ministerstva strávia na Slovensku len toľko času, koľko potrvá azylový proces, čo je niekoľko mesiacov.

 

"Ide o podobný proces, ako je humanitárny transfer, ktorý Slovensko robí roky. Aj v prípade humanitárneho transferu, aj v prípade terajšej výpomoci Rakúsku je od začiatku procesu jasná cieľová krajina azylantov," uvádza sa v stanovisku rezortu vnútra. Na Slovensku azylanti pobudnú len do ukončenia procesu a potom idú do cieľovej krajiny, zvyčajne je to USA, tentokrát to bude Rakúsko. Tieto osoby podľa ministerstva na Slovensku zostať nechcú, ale ani nesmú, pretože ide o rakúsky azylový proces, sú v rakúskej jurisdikcii. Podľa ministerstva ide o krátkodobú výpomoc v podobe ubytovacích priestorov počas trvania humanitárnej krízy. 

 

O zámere Slovenska prevziať od Rakúska starostlivosť o 500 migrantov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v preplnenom zariadení južne od Viedne, informovala agentúra APA. Podľa rakúskej vlády sa rokovania so Slovenskom o spolupráci pri starostlivosti o migrantov začali už dávnejšie, ku konkrétnemu výsledku však strany dospeli v stredu večer počas telefonátu rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej so slovenským rezortným kolegom Robertom Kaliňákom. Podrobnosti dohody, ktorá má byť podpísaná v najbližších dňoch, chcú obaja zverejniť až po dnešnom stretnutí v rámci neformálneho zasadnutia ministrov vnútra EÚ v Luxemburgu, zameraného na otázku rozdeľovania migrantov medzi jednotlivými štátmi, uviedla APA. 

 

Podľa rakúskej agentúry je isté, že predmetom spolupráce so Slovenskom bude len starostlivosť o migrantov z tábora v meste Traiskirchen. Azylové konanie budú v ich prípade naďalej viesť rakúske úrady. Prvých 50 migrantov presunú na Slovensko ešte v júli, ďalších 200 v auguste a zvyšných 250 v septembri. Zatiaľ nie je známe, ktorá strana bude pokrývať náklady na starostlivosť. Rakúske ministerstvo vnútra označuje presun migrantov za pilotný projekt, pričom ráta s rozšírením jeho trvania na dva roky. "Je to malý krok, ale výrazný signál solidarity," cituje APA ministerku Miklovú-Leitnerovú. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona