Ministerstvo vnútra spustilo elektronické služby pri evidencii vozidiel

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 15:23 • 2 min
Ministerstvo vnútra spustilo elektronické služby pri evidencii vozidiel

BRATISLAVA - Prehľad o povinnom zmluvnom poistení či informácie o technických a emisných kontrolách ako aj o štruktúre vlastníkov auta.

slovakia

left justify in out

To sú niektoré z informačných služieb, ktoré sa v rámci evidencie vozidiel dajú oddnes využívať cez internet. Ministerstvo vnútra spustilo dnes do ostrej prevádzky 26 elektronických služieb, ktoré sa týkajú evidencie vozidiel. "Pri informačných službách bude môcť občan požiadať aj o právne záväzný úradný dokument. Pre jeho získanie treba, aby občan disponoval zaručeným elektronickým podpisom na svojom občianskom preukaze s čipom," uvádza tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

 

Na využívanie elektronických služieb treba občiansky preukaz s čipom (vydávajú ich od decembra 2013) a tiež elektronické osvedčenie o evidencii vozidla, teda tzv. malý technický preukaz s čipom, ktorý sa vydáva u nás od roku 2010. Na niektoré služby treba mať k e-občianskemu vybavený aj elektronický podpis. Okrem informačného druhu služieb ministerstvo spustilo aj tzv. transakčné služby. Sú to napríklad žiadosť o výmenu tabuľky s evidenčným číslom v prípade straty či krádeže. Ďalej sa dá cez internet odhlásiť aj prihlásiť vozidlo. V mnohých prípadoch tak netreba chodiť na dopravný inšpektorát. Na tie úkony, ktoré si to vyžadujú, napríklad prevzatie tabuliek, sa bude dať dopredu objednať termín. 

 

Elektronické služby niekoľko mesiacov testovali s piatimi predajcami áut. Služby sú časťou veľkého projektu v hodnote 42 miliónov eur, ktorého súčasťou je aj špeciálna technika do policajných áut. E-služby budú dostupné na Ústrednom portáli verejnej správy alebo na stránke ministerstva vnútra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona