Ministerstvo vnútra rieši podľa Pfundtner občianstvo len zdanlivo

NETKY.SK • 5 Február 2015, 16:53 • 2 min
Ministerstvo vnútra rieši podľa Pfundtner občianstvo len zdanlivo

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra rieši podľa nezaradenej poslankyne NR SR Edity Pfundtner problém štátneho občianstva len zdanlivo.

slovakia

left justify in out

Preto dnes interpelovala v tejto súvislosti ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ministerstvo totiž vydalo nariadenie, podľa ktorého je možné vrátiť občianstvo tým, ktorí oň prišli. Podľa Pfundtner má nariadenie nedostatky. „Nariadenie ministerstva vytvára priestor pre subjektívne posudzovanie žiadostí o udelenie resp. navrátenie strateného slovenského občianstva,“ povedala poslankyňa. Upozornila, že v konaní o udeľovaní slovenského štátneho občianstva bude minister prihliadať najmä na to, či bývalý štátny občan má pobyt v tom štáte, ktorého štátne občianstvo prijal. „Zavedenie tejto podmienky je bez akéhokoľvek právneho základu, pretože je absolútne neprijateľné, aby ministerstvo vnútra zmenilo platný zákon o štátnom občianstve nariadením,“ zdôraznila s tým, že nariadenie ministerstva je len interným predpisom, ktorý upravuje organizačnú štruktúru ministerstva a hlavné úlohy jeho útvarov. „Otázka udeľovania štátneho občianstva sa v žiadnom prípade nemôže stať predmetom takéhoto interného nariadenia,“ dodala.

 

Minister vnútra Robert Kaliňák povedal, že jeho nariadenie nerozširuje dôvody na udeľovanie občianstva, ale je usmernením pre vydávanie štátneho občianstva. Týka sa len tých, ktorí prišli o slovenské štátne občianstvo, pričom bývajú v inej krajine ako je Slovenská republika, majú však záujem mať aj slovenské občianstvo. 

 

Ministerstvo vnútra začalo od 1. februára vracať štátne občianstvo tým, ktorí oň prišli pre zákon z roku 2010. Ten prijala prvá vláda Roberta Fica ako reakciu na maďarský zákon o dvojakom občianstve. Tvrdosť normy z roku 2010 má vyriešiť novela, ktorú má rezort vnútra pripravenú. Minister vnútra Robert Kaliňák však nechcel na jej prijatie čakať a na konci minulého roku prišiel s vlastným riešením. Občianstva budú spätne udeľovať na základe výnimky - keď je udelenie občianstva v záujme Slovenska. Udeľovanie občianstva týmto spôsobom má však podmienky. Týka sa len ľudí, ktorí získali občianstvo cudzieho štátu na základe trvalého pobytu v ňom. V zmysle zákona musí mať žiadateľ tiež povolený pobyt cudzinca na území Slovenskej republiky. Žiadosť o udelenie štátneho občianstva sa podáva na okresnom úrade v sídle kraja, na diplomatickej misii alebo na konzulárnom úrade SR. 

 

Novelu zákona o občianstve má minister Kaliňák pripravenú už vyše roka. Legislatíva má odstrániť tvrdý zákon z roku 2010, ktorým človek príde o slovenské občianstvo automaticky po prijatí cudzieho občianstva. Išlo o reakciu na maďarský zákon, ktorý umožnil, aby občianstvo Maďarska získali všetci ľudia, ktorých predkovia žili v Uhorsku a ovládajú maďarčinu. Kabinet Ivety Radičovej chcel Ficov zákon upraviť, ale zmenu sa presadiť nepodarilo. Takto za štyri a pol roka prišlo o slovenské občianstvo viac ako 970 ľudí. Najviac ľudí sa vzdalo slovenského občianstva v prospech občianstva Českej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies