Ministerstvo vnútra reagovalo na Matovičove obvinenia na predražené priestory klientského centra v Žiline

NETKY.SK • 25 Máj 2017, 14:18 • 2 min
Ministerstvo vnútra reagovalo na Matovičove obvinenia na predražené priestory klientského centra v Žiline

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) je najtalentovanejším realitným maklérom na svete. Povedal to dnes na tlačovej besede líder hnutia OĽaNO Igor Matovič v súvislosti s ďalším „ realitným kšeftom", ktorý sa týka podľa klientskeho centra v Žiline.

slovakia

left justify in out

Matovič priblížil, že od roku 2012 Kaliňák hovoril o klientskych centrách na Slovensku, ktoré mali uľahčiť občanom kontakt so štátnou správou. „ Ale dobre bude robiť len sebe, svojim sponzorom a kamarátom. Štyri roky od roku 2012 trvalo, kým prišiel a povedal, že v Žiline nevie nájsť vhodný priestor," povedal s tým, že developer SSIM-OC budovy Europalace, v ktorej dnes klientske centrum sídli, šesťkrát v obchodnom vestníku uviedol, že budova je na predaj.

 

Ako dodal Matovič, až po štyroch rokoch sa 22- poschodová budova predala popradskej firme AF Investing, a.s., v ktorej podľa Matoviča pôsobia ľudia blízki strane Smer-SD.

Veronika Remišová uviedla, že OĽaNO má k dispozícií zmluvu o kúpe, z ktorej vyplýva, že popradská firma AF Investing, a.s., kúpila budovu Europalace vrátane bytov a nebytových priestorov a iných aktív cez ponukové konanie začiatkom roku 2016 za 5,75 milióna eur.

 

„Časť nebytových priestorov potom prešla na bratislavskú firmu ESPATI s.r.o., ktorá mala v roku 2015 tržby 1 000 eur. Táto firma neskôr podpísala zmluvu so štátom na 6 982 068 miliónov eur bez DPH," povedala s tým, že z balíka nehnuteľností kúpeného v dražbe však štát kupuje iba menšiu časť. „Keď porovnáme zoznam majetku kupovaného v dražbe, vychádza nám, že nebytové priestory predávané štátu pôvodná firma kúpila za zhruba 2,7 milióna eur," priblížila Remišová a dodala, že tieto priestory Kaliňák kupuje za takmer sedem miliónov eur.

Podľa poslankyne je v tomto „realitnom biznise" tiež zaujímavý postup, ktorý si ministerstvo zvolilo pri takejto významnej investícii. „Cez infožiadosť sme sa ministerstva pýtali, kedy a ako zverejnili záujem kúpiť vhodnú budovu v Žiline a aký postup obstarávania budovy použili. Odpoveď nám vyrazila dych. Podľa ministerstva vnútra sa predávajúci informácie o tom, že ministerstvo zháňa v Žiline budovu, dozvedeli z médií, respektíve na tlačovej konferencii pána ministra a potom poslali ministerstvu svoje ponuky," povedala a upresnila, že minister mal tlačovú besedu v máji, no viacerí predávajúci poslali svoje ponuky až na konci októbra 2016.

 

„Premiér Fico často kritizuje prácu médií, ale zdá sa, že za najlepší spôsob kúpy budovy za milióny eur považuje strana Smer tlačovú besedu," poznamenala Remišová. Podľa nej je zvláštne, že jediní ľudia, ktorí majú vhodné budovy na predaj, sú jeho známi, ľudia, ktorí sa motajú okolo strany Smer-SD. Obyčajní dodali, že v účtovných uzávierkach firiem AF Investing, a.s., a ESPATI s.r.o., majú uvedené rovnaké telefónne číslo.

 

 

Vyjadrenie ministerstva: 

 

Pán Matovič znovu zavádza. Z dostupných informácií je zrejmé, že spoločnosť AF Invest nekúpilo v dražbe budovu ale časť podniku so všetkými finančnými záväzkami, pohľadávkami, pracovno-právnymi vzťahmi. Ministerstvo vnútra SR v Žiline odkupuje priestory v nehnuteľnosti Europalace s cenou 530 €/m2, teda 6,982 milióna eur. Klientske centrum sa bude nachádzať na piatich poschodiach a celková výmera je takmer 13,160 m2. K budove je 150 parkovacích miest a nachádza sa hneď vedľa veľkého obchodného centra. Za túto sumu je v Žiline nemožné nájsť nové kancelárske priestory vrátane nábytku, vzduchotechniky a infraštruktúry, kde zamestnanci donesú len spisy. Do objektu sa presťahujú zo siedmich adries v Žiline, dokopy pôjde o takmer 300 zamestnancov. Otvorenie klientskeho centra v Žiline je plánované na september 2017. 

 

Ministerstvo vnútra po tlačovej besede v máji 2016, kde sme hovorili o tom, že v Žilinskom kraji máme všeobecne problém nájsť vhodné nehnuteľnosti, dostalo ponuky niekoľkých subjektov, ktoré by mohli vyhovovať z pohľadu našich požiadaviek. 1. Dom Techniky bez rekonštrukcie s cenou 7 786 500 eur, cena za m2 750 €, rozloha 10 382 m2 2. Makyta po rekonštrukcii s cenou 9,4 milióna eur, cena za m2 990 €, rozloha 9 556 m2 3. Novostavba Dve veže s cenou 15,3 milióna eur, cena za m2 982 €, rozloha 15 650 metrov štvorcových Ministerstvo vnútra vybralo najlacnejšiu ponuku, pričom pri každom klientskom centre, ktoré budujeme, je cena tým najdôležitejším, na čo prihliadame. Pri všetkých doteraz zverejnených prípadoch je zrejmé, že ministerstvo kupuje najlacnejšie a najefektívnejšie priestory, ktoré sú 30-percent pod trhom. A to ani pán Matovič, a ani novinári doteraz nespochybnili. Po presťahovaní jednotlivých odborov do nového objektu v budove Europalace, bude MV SR zvažovať využiteľnosť objektov, ktoré tieto odbory opustia. Následne rozhodne o ich ďalšom využití príp. odpredaji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona