Ministerstvo vnútra podporí svojpomocnú výstavby obydlí prostredníctvom mikropôžičiek

NETKY.SK • 13 December 2016, 13:50 • 2 min
Ministerstvo vnútra podporí svojpomocnú výstavby obydlí prostredníctvom mikropôžičiek

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) poskytne 13,5 milióna eur na finančné nástroje pre svojpomocnú výstavbu obydlí a podporu sociálnych podnikov. Návratový charakter finančných nástrojov má zabezpečiť dlhodobo udržateľnú formu pomoci pre marginalizované rómske komunity.

slovakia

left justify in out

"Finančné nástroje sú vo viacerých krajinách Európskej únie zaužívanou, úspešnou alternatívou k nenávratným finančným príspevkom. Do procesu finančnej podpory umožňujú zapájať expertov zo súkromnej sféry. Výhodou je aj ich návratnosť v budúcnosti a možnosť ich opätovného použitia v súlade s cieľmi operačného programu," uviedla generálna riaditeľka sekcie európskych programov Adela Danišková.

 

Peniaze pôjdu na mikropôžičkové programy zamerané na svojpomocnú výstavbu obydlí marginalizovaných rómskych komunít. "Podľa merateľných ukazovateľov sa alokované prostriedky použijú na vybudovanie minimálne 500 rómskych obydlí s dobrými podmienkami bývania. Tieto zmeny sa dotknú najmenej 3334 osôb. Ďalšia finančná dotácia bude smerovať do oblasti sociálnych podnikov," povedala riaditeľka odboru pre inklúziu marginalizovaných rómskych komunít Lucia Rozkopálová.

 

OP ĽZ v gescii MV SR už poskytlo prvú časť finančných prostriedkov Slovenskej záručnej a rozvojovej banke, ktorá ich prevedie do základného imania Slovenského investičného holdingu.

 

Odtiaľ budú financie smerovať finančným sprostredkovateľom, ktorí budú mať na starosti proces samotného financovania konkrétnych projektov. O finančný príspevok budú môcť požiadať obce s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít, ale aj mimovládne neziskové organizácie a ďalšie subjekty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies