Ministerstvo vnútra oddnes vydáva nové, bezpečnejšie elektronické podpisy

NETKY.SK • 31 Október 2017, 13:04 • 2 min
Ministerstvo vnútra oddnes vydáva nové, bezpečnejšie elektronické podpisy

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR vydáva od utorka nové, bezpečnejšie elektronické podpisy pre držiteľov elektronických občianskych preukazov.

slovakia

left justify in out

Ako pripomenula štátna tajomníčka Ministerstva vnútra SR Denisa Saková, rezort tvrdo pracoval na bezpečnostných opatreniach od júla tohto roku, keď bol upovedomený dodávateľom čistopisov, že vzniká potenciálne riziko zneužitia zaručeného elektronického podpisu. "A zároveň so všetkými zodpovednými inštitúciami sme pracovali aj na vývoji systému, na základe ktorého dnes vieme vydávať nové, bezpečnejšie kľúče," povedala.

Na Slovensku sa doposiaľ vydalo 300-tisíc zaručených elektronických podpisov. "Predpokladáme, že len 100 tisíc týchto držiteľov zaručeného elektronického podpisu alebo občianskeho preukazu so zaručeným elektronickým podpisom tento zaručený elektronický podpis využilo v praxi. Pričom aktívne, každodenne ho využíva len približne 30-tisíc držiteľov," povedala Saková.

Ako štátna tajomníčka pokračovala, všetkým držiteľom zaručeného elektronického podpisu budú od utorka posielať SMS správy s tým, že na klientskych pracoviskách okresných úradov, ale aj na všetkých oddeleniach vydávania dokladov, sa im dá nahrať nový zaručený elektronický podpis. "Všetkým ostatným, ktorí tento zaručený elektronický podpis nevyužívajú a doposiaľ nevyužili, pripravujeme riešenie, ktoré v najbližších týždňoch budeme implementovať," konštatovala Saková.

Zároveň rozhodnutím akreditovanej certifikačnej autority od utorka začína rezort vnútra s plošnou deaktiváciou doposiaľ nahratých zaručených elektronických podpisov, ktoré majú kľúč s dĺžkou 2048 bitov. Saková avizuje aj opatrenia v oblasti technicko-organizačných procesov na oddeleniach vydávania dokladov a klientskych pracoviskách. Konkrétne ide o prepážky zamerané na agendu nahratia nových podpisov.

 

Ako zhodnotila Zuzana Moravčíková Kolenová zo Slovenskej komory daňových poradcov, pôvodne hrozilo, že staré e-podpisy zaniknú bez okamžitej náhrady, to by skutočne mohlo spôsobiť problémy.

 

"Sme radi, že ministerstvo vnútra zareagovalo na požiadavky a pozitívne vnímame aktuálnu informáciu o tom, že je možné si osobne vybaviť nový e-podpis. Je už na každom používateľovi eID, ako urgentne podpis potrebuje a kedy si ho pôjde aktivovať," konštatovala v stanovisku.

Kolenová tiež dodala, že daňoví poradcovia využívajú e-ID najmä pri podaniach do Registra partnerov verejného sektora. "Keďže je možnosť osobnej výmeny e-podpisu, tak by dodržiavanie lehôt nemalo byť vážne ohrozené. Problém môže nastať, ak občania pripravujú podanie v týchto dňoch a majú v počítači uložené dokumenty podpísané e-podpisom. Tým, že príde k jeho zneplatneniu, nebudú môcť takto podpísané dokumenty použiť," uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies