Ministerstvo vnútra navrhuje zriadiť splnomocnenca vlády pre Schengen

NETKY.SK • 14 Október 2016, 11:20 • 2 min
Ministerstvo vnútra navrhuje zriadiť splnomocnenca vlády pre Schengen

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR predložilo v rámci mimorezortného pripomienkového konania vláde SR návrh vymenovať splnomocnenca vlády SR pre zabezpečenie plnenia úloh súvisiacich s implementáciou schengenského acquis pre Slovensko.

slovakia

left justify in out

Z predkladacej správy rezortu vnútra vyplýva, že túto funkciu by mal prevziať poslanec Národnej rady (NR) SR za stranu Smer-SD Jozef Buček. Jeho hlavnou úlohou by malo byť koordinovať plnenie schengenských kritérií na národnej úrovni a pohotovo reagovať na neustály vývoj v tejto oblasti. Konečná zodpovednosť a rozhodovacia právomoc by však naďalej zostala v rukách rezortu vnútra a kompetentných orgánov štátnej správy.

 

Zabezpečenie efektívnosti implementácie schengenského acqui – súboru právnych predpisov tvoriacich základ schengenskej spolupráce, zahŕňa podľa ministerstva vnútra niekoľko úloh, predovšetkým ohlásené alebo neohlásené návštevy, odpočty plnenia odporúčaní vyplývajúcich z hodnotiacich správ a ich priebežné monitorovanie. Hodnotenia sa týkajú uplatňovania sprievodných opatrení členskými štátmi v oblasti vonkajších hraníc, vízovej politiky, Schengenského informačného systému, ochrany údajov, policajnej spolupráce, justičnej spolupráce v trestných veciach a v oblasti neexistujúcej kontroly vnútorných hraníc.

 

"Vstupom do schengenského priestoru sa neskončila povinnosť Slovenskej republike a ďalším členským štátom dbať na správnu implementáciu schengenského acquis,“ uvádza sa v správe. Členstvo v schengene je podľa rezortu vnútra založené na udržiavaní vzájomnej dôvery medzi štátmi. Vzájomná dôvera členov závisí podľa ministerstva okrem iného aj od podieľania sa na ochrane schengenského priestoru.

 

Štatút splnomocnenca vlády SR pre zabezpečenie plnenia úloh súvisiacich s implementáciou schengenského acquis pre Slovensko schválila vláda SR ešte v roku 2012, medzičasom mu však skončila platnosť. Ministerstvo vnútra sa preto rozhodlo navrhnúť nový.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies