Ministerstvo vnútra má vlastné kapacity na integráciu asýrskych kresťanov

NETKY.SK • 7 December 2015, 15:14 • 2 min
Ministerstvo vnútra má vlastné kapacity na integráciu asýrskych kresťanov

BRATISLAVA - Asýrski kresťania, ktorých Slovensko prijme, pôjdu po príchode na Slovensko na niekoľko mesiacov do Záchytného tábora v Humennom, ktorý sa na presídľovanie využíva niekoľko rokov.

slovakia

left justify in out

Ako sa pre agentúru SITA vyjadrila Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra, integračný proces by mal trvať osem mesiacov až dva roky. "Všetky aktivity budú zabezpečované ministerstvom vnútra v spolupráci s občianskym združením Pokoj a dobro," uviedla Paulenová.

 

Ako dodala, je ich záujmom, aby tieto rodiny našli svoj nový domov na Slovensku. "O tom, kde to bude, je teraz predčasné hovoriť," skonštatovala Paulenová s tým, že ministerstvo vnútra má kapacity, aby sa integračný proces mohol uskutočniť v ich vlastných zariadeniach. "Pripomíname, že Slovensko má v tomto smere bohaté skúsenosti a už niekoľko rokov robí úspešné integračné procesy vo svojich zariadeniach," dodala.

 

Presný príchod 25 kresťanských rodín nebude ministerstvo zverejňovať pre ich bezpečnosť. Dnešný prílet podľa Paulenovej zrušili z bezpečnostných dôvodov a uzavretiu vzdušného priestoru nad mestom, odkiaľ mali priletieť. "Aj to svedčí o tom, že týchto 25 kresťanských rodín je v každodennom ohrození života. Veríme, že túto záchrannú misiu dotiahneme do úspešného konca hneď, ako nám to dovolí bezpečnostná situácia,"

 

Do Nitrianskeho kraja malo prísť 25 kresťanských rodín z Iraku. Celkovo 149 ľudí malo nájsť svoj domov v zariadeniach Nitrianskeho biskupstva a priamo v mestách a obciach, kde sa im rozhodli pomôcť dobrovoľníci. V pondelok 30. novembra o tom na tlačovej konferencii informoval minister vnútra Robert Kaliňák. V nedeľu 6. decembra však premiér Robert Fico v RTVS vyhlásil, že asýrski kresťania nebudú presídľovaní do obcí v Nitrianskom kraji, ale "štát prevezme zodpovednosť do vlastných rúk". Dôvodom podľa neho bolo, že niektorí ľudia si mysleli, že na ubytovaní kresťanov zarobia. Ubytovanie asýrskych kresťanov v obciach v Nitrianskom kraji sa nepáčilo niektorým obyvateľom týchto obcí.

 

Rodiny asýrskych kresťanov, ktoré prídu na Slovensko, boli podľa Kaliňáka vybrané z viac ako tisícky rodín, ktoré mali záujem o integráciu. Najväčšiu časť zo 149 imigrantov tvoria deti. "Tretinu tvoria deti do 15 rokov, potom je tam veľká skupina tínedžerov a ľudí do 25 rokov, tých je asi 20 – 30. Potom je tam stredný vek, teda rodičia a asi osem ľudí nad 60 rokov,“ povedal Peter Brenkus z občianskeho združenia Pokoj a dobro, ktoré sa angažuje v tomto projekte, ktorý je naplánovaný na obdobie troch rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies