Ministerstvo vnútra chce do konca roka otvoriť 24 klientských centier, ďalšie na budúci rok

NETKY.SK • 23 Október 2014, 14:21 • 2 min
Ministerstvo vnútra chce do konca roka otvoriť 24 klientských centier, ďalšie na budúci rok

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR chce do konca roka otvoriť 24 klientskych centier po celom Slovensku, v ktorých si budú občania vybavovať záležitosti spojené so štátom.

slovakia

left justify in out

Momentálne ich funguje deväť, prvé otvorili v Nitre. Do konca budúceho roku ich má pribudnúť ďalších 32 až 43. Informovali o tom dnes predstavitelia rezortu vnútra, keď hodnotili priebeh reformy verejnej správy pod skratkou ESO. 
   

"Máme niekoľko kritických miest na Slovenku, kde klientske centrá zatiaľ nevieme otvoriť, z toho dôvodu, že štátna správa tam nevlastní žiadny majetok a spolupráca so samosprávou je veľmi neefektívna alebo ani ona žiadne priestory nevlastní," povedala vedúca služobného úradu Ministerstva vnútra Denisa Saková. Rezort vnútra hľadá vyhovujúce miesto aj v Bratislave. Do nového centra chce presťahovať aj pracovisko krajského dopravného inšpektorátu, kde občania vybavujú záležitosti súvisiace s evidenciou vozidiel. "Črtajú sa nám jasné kontúry, ale rokovania stále nie sú ukončené," povedala Saková o mieste nového klientskeho centra v hlavnom meste. Dodala, že spätná väzba od občanov z už existujúcich klientskych centier je veľmi pozitívna. Podľa nej sa skrátili čakacie lehoty na vybavenie aj orientácia v nich je jednoduchšia. 
     

Saková informovala, že vybudovanie 33 centier v tomto roku si vyžiadalo náklady vo výške dvoch miliónov eur, ktoré boli pokryté z rozpočtu rezortu vnútra. Koľko bude stáť otvorenie ostatných zatiaľ povedať nevedela. "Vzhľadom na to, že niektoré mestá ešte nie sú jasné, čo sa týka výšky nákladov, pretože hľadáme najvýhodnejšiu alternatívu," vysvetlila. Ministerstvo vnútra podľa nej v rámci reformy ESO prepustilo takmer 550 ľudí. "Respektíve znížilo systemizované miesta o 550 s tým, že je plán do konca roku 2015 sa baviť možno o nejakých 400 tabuľkových miestach," poznamenala Saková. 
     

Na záver uviedla, že v najbližšej budúcnosti bude rezort vnútra spolupracovať s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré od 1. januára 2015 ruší právnu subjektivitu Úradom práce sociálnych vecí a rodiny. "Spolupracujeme s nimi na tvorbe nejakého nového modelu, ako by sa mali poskytovať služby v rámci úradov práce. Plánujeme reštrukturalizáciu, ktorá sa týka regionálnych úradov verejného zdravotníctva, veterinárnej a potravinovej správy," dodala Saková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona