Ministerstvo varuje Slovákov pred hurikánom Matthew v USA

NETKY.SK • 7 Október 2016, 14:17 • 2 min
Ministerstvo varuje Slovákov pred hurikánom Matthew v USA

BRATISLAVA - Slovenské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s meteorologickou predpoveďou vývoja tropického cyklónu Matthew varuje Slovákov, aby sa riadili pokynmi a vydanými výstrahami miestnych krízových zložiek. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

Rezort diplomacie vyzýva občanov SR zdržiavajúcich sa aktuálne, respektíve cestujúcich do štátov Florida, Georgia a Južná a Severná Karolína, aby sa riadili pokynmi a vydanými výstrahami miestnych krízových zložiek a sledovali vývoj poveternostnej situácie a poveternostných výstrah.


"V prípade už naplánovanej cesty do uvedených oblastí USA by mali občania SR kontaktovať letecké spoločnosti s cieľom ubezpečiť sa, či ich let nebol zrušený alebo odložený na neskôr. Aktuálna meteorologická predpoveď vývoja smerovania tropického cyklónu Matthew je zverejnená na www.weather.gov," upozorňuje ministerstvo. Slovákom ďalej odporúča, aby v prípade cestovania do USA využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na jeho internetovej stránke. V urgentných prípadoch stavu núdze môžu slovenskí občania volať na pohotovostné číslo slovenského veľvyslanectva vo Washingtone (+1 202 361 6298).


Americký prezident Barack Obama dnes v súvislosti s hurikánom vyhlásil stav ohrozenia v štáte Južná Karolína ležiacom na atlantickom pobreží USA. Rovnaké opatrenie platí od štvrtka i v štáte Florida. Obama v noci nadnes absolvoval telefonické rozhovory s guvernérmi štátov na juhovýchode USA ohrozených hurikánom. Ide o Floridu, Georgiu a Severnú i Južnú Karolínu. Ak sa naplnia obavy o smere pohybu a sile hurikánu, bude z tejto oblasti potrebné evakuovať viac ako dva milióny ľudí.


Primátor mesta Jacksonville v americkom štáte Florida vyzval dnes obyvateľov mesta, aby sa v súvislosti s približujúcim sa hurikánom Matthew evakuovali alebo si aspoň našli bezpečný úkryt. Preň bolo vo štvrtok a dnes na Floride zrušených viac 3000 letov. Rušia sa tam aj plavby lodí a vlakové spojenia. Americká meteorologická služba v noci nadnes informovala, že Matthew zosilnel na hurikán štvrtej kategórie - druhej najvyššej podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice. Odborníci v tejto súvislosti upozorňujú na riziko vzniku "obrovských materiálnych škôd".


Len počas pohybu ponad Haiti zapríčinil hurikán podľa najnovších informácií smrť takmer 340 ľudí a obrovské materiálne škody. Túto novú bilanciu zverejnili v noci nadnes miestne úrady.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies