Ministerstvo upozorňuje! Cvičný let stíhačiek MiG – 29 môže spôsobiť supersonický tresk

NETKY.SK • 17 Máj 2017, 15:02 • 2 min
Ministerstvo upozorňuje! Cvičný let stíhačiek MiG – 29 môže spôsobiť supersonický tresk

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR upozorňuje verejnosť, že v rámci plánovaných letov budú dnes približne o 16.00 h na trase Sliač – Liptovský Mikuláš – Javorina – Kysak – Tisovec – Sliač prelietavať nadzvukové stíhacie lietadlá MiG–29 Vzdušných síl OS SR.

slovakia

left justify in out

Je možné, že v danej oblasti sa vyskytne rázová vlna - silný zvuk podobný výbuchu, ktorý bude spôsobený prekonaním rýchlosti zvuku stíhacím lietadlom.

 

Zvukový efekt, tzv. aerodynamický tresk, ktorý spôsobujú stíhačky, možno počuť v oblastiach letových koridorov našich vojenských letísk, a to najmä na strednom a západnom Slovensku. Všeobecne môžu tento jav vyvolať iba letecké prostriedky, ktoré dosahujú rýchlosť zvuku, čo je asi 330 metrov za sekundu. Na Slovensku sú to nadzvukové stíhacie lietadlá MiG-29.

 

MO SR sa touto cestou ospravedlňuje všetkým dotknutým občanom za nepríjemnosti spôsobené cvičnými letmi. Žiaľ, podobné situácie nemôžeme vylúčiť ani do budúcnosti, keďže nácviky pri nadzvukovej rýchlosti sú nutné pri skúšaní a "zalietavaní" nových motorov. Cvičia sa pri nich aj situácie, ktoré vojenskí piloti musia riešiť v prípade narušenia slovenského vzdušného priestoru. Takýto nácvik je z pochopiteľných dôvodov v záujme bezpečnosti všetkých občanov Slovenska.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies