Ministerstvo spravodlivosti zverejní na internete hodnotenia sudcov

NETKY.SK • 2 Január 2018, 15:37 • 2 min
Ministerstvo spravodlivosti zverejní na internete hodnotenia sudcov

BRATISLAVA - Rezort zrejme v najbližších týždňoch zverejní na svojej webovej stránke doterajšie hodnotenia slovenských sudcov. Umožňuje to zmena v legislatíve účinná od 1. januára 2018.

slovakia

left justify in out

Predsedovia súdov sú povinní najneskôr do 31. januára 2018 doručiť ministerstvu hodnotenia sudcov vypracované od roku 2014. Rezort ich následné zverejní na svojom webe a zverejňovať bude aj budúce hodnotenia.

 

Posledná časť veľkej novely sudcovských zákonov nadväzuje na zmeny, ktoré platia od polovice minulého roka. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) presadila zmenu v hodnotení sudcov. Na starosti ho majú už profesionálne hodnotiace komisie. Súdna rada, ktorej táto kompetencia pribudla, vytvorila vlani v októbri prvé dve trojčlenné komisie, keď sa jej v úvode nepodarilo kreovať komisie pre každý z ôsmich krajov.

 

Zmenil sa tak stav, keď sa doposiaľ hodnotili navzájom kolegovia z jednotlivých súdov. Sudcovia sa musia hodnoteniu podrobiť po piatich rokoch výkonu funkcie. Hodnotiaca komisia im pridelí na základe prieskumu známku "výborný", "dobrý" alebo "nevyhovujúci". Sudcovia doteraz získavali v drvivej väčšine prípadov najlepšie hodnotenie.

 

Žitňanská očakáva, že hodnotenie bude teraz pestrejšie. V prípade, že sudca nevyhovel, musí prejsť po roku opätovným hodnotením. Dvojnásobné negatívne hodnotenie bude aj naďalej závažným disciplinárnym previnením a tretie po sebe nasledujúce negatívne hodnotenie dôvodom na vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti s možnosťou zániku sudcovskej funkcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies