Ministerstvo spravodlivosti zamietlo žiadosti o odškodnenie exposlancov ODS

NETKY.SK • 16 Júl 2014, 16:38 • 2 min
Ministerstvo spravodlivosti zamietlo žiadosti o odškodnenie exposlancov ODS

PRAHA - Žiadosti trojice exposlancov-rebelov Občianskej demokratickej strany (ODS) Ivana Fuksu, Mareka Šnajdera a Petra Tluchořa o odškodnenie za trestné stíhanie a pobyt za mrežami Ministerstvo spravodlivosti ČR nevyhovelo.

slovakia

left justify in out

Právni zástupcovia troch niekdajších zákonodarcov podali ešte pred doručením odpovedí z rezortu spravodlivosti v utorok žalobu a mienia odškodné vymáhať súdnou cestou.
     

"Požadované nároky na náhradu škody ministerstvo zamietlo vo všetkých bodoch s odvolaním sa na ustanovenie zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom, podľa ktorého platí, že právo na náhradu škody nemá ten, kto bol zbavený obžaloby či ktorého trestné stíhanie bolo zastavené iba preto, že nie je trestne zodpovedný za spáchaný trestný čin," cituje dnes internetový server Novinky.cz zdôvodnenie, ktoré tlmočil hovorca českého rezortu spravodlivosti Jiří Hovorka.
     

Hovorca súčasne pripomenul, že z uznesenia Najvyššieho súdu ČR, ale aj ďalších rozhodnutí orgánov činných v trestnom konaní vo veci všetkých troch žiadateľov vyplýva, že trestné stíhanie nebolo možné viesť pre ich poslaneckú indemnitu, teda preto, že boli vyňatí z právomocí orgánov činných v trestnom konaní.
     

Marek Nespala, právny zástupca Petra Tluchořa, v reakcii pre spravodajskú televíziu ČT24 vyjadril dnes úplne opačný názor a poukázal aj na fakt, že vyšetrovanie, v ktorom sú exposlanci v postavení podozrivých, fakticky nebolo zastavené a pokračuje, pretože štátni zástupcovia si našli cestu, ako závery najvyššieho súdu obísť. Podľa vlastných slov je však presvedčený o úspešnosti žaloby na nezávislom súde.
     

Spomínané trio v roku 2012 rezignovalo na poslanecké mandáty, umožniac tak schválenie vládneho reštriktívneho balíka, s ktorým sa dovtedy nestotožňovalo. Žaloba niekdajších poslancov vinila, že tak učinili výmenou za prísľub zaujímavých postov vo firmách v štátnom vlastníctve alebo s väčšinovou účasťou štátu. Táto kauza bola jednou z viacerých v prípade Nagyová, ktorý viedol k pádu vlády ČR vtedajšieho premiéra Petra Nečasa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies