Ministerstvo spravodlivosti spustilo pilotnú prevádzku elektronickej Zbierky zákonov

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 08:58 • 2 min
Ministerstvo spravodlivosti spustilo pilotnú prevádzku elektronickej Zbierky zákonov

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti spustilo pilotnú prevádzku elektronickej Zbierky zákonov. Je súčasťou nového právneho a informačného portálu www.slov-lex.sk. Od začiatku budúceho roka, keď by mal vstúpiť do platnosti nový Zákon o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov SR, by mal byť obsah elektronickej zbierky oficiálne záväzný a rovnocenný s papierovou Zbierkou zákonov.

slovakia

left justify in out

Na projekte elektronickej zbierky zamestnanci ministerstva pracujú už tri roky. Do požadovanej elektronickej podoby za ten čas dali 23-tisíc právnych predpisov, čo predstavuje desiatky tisíc paragrafov, informovalo ministerstvo. Náklady na projekt sú 9 miliónov eur, hradené sú z Operačného programu informatizácia spoločnosti.


Nová elektronická Zbierka zákonov ponúka konsolidované znenie zákonov, to znamená zákon aj so zapracovaním príslušných noviel. Doteraz kompletné novelizované znenia zákonov ponúkali súkromné zbierky aj portál rezortu spravodlivosti. "Vďaka prepracovanému systému verifikácie sme dosiahli omnoho vyššiu spoľahlivosť dát," zdôraznila hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. Dodala, že verejnosť môže portál využívať aj v pilotnej prevádzke, teda ešte predtým, ako bude elektronická verzia záväzná.


Elektronická zbierka by mala pomôcť predchádzať chybám v legislatíve. Zároveň by mala znamenať jednoduchšiu, dostupnejšiu a efektívnejšiu prácu so zákonmi. Verejnosti by mala ponúknuť odpoveď na otázku, aký zákon je v danom momente platný a pre odborníkov bude ponúkať aj celú históriu zákona. Elektronická zbierka bude miestom, kde občan nájde celú legislatívu vrátane vyhlášok a výnosov. Do budúcnosti sa počíta s tým, že by v nej bol zverejňovaný obchodný vestník, ale aj záväzné nariadenia miest a obcí.


Súčasťou portálu slov-lex je aj systém pre tvorbu právnych predpisov a sledovanie legislatívneho procesu (eLegislativa). Ten by mal umožniť väčšie zapojenie verejnosti do tvorby právnych predpisov. Po novom by mala mať verejnosť možnosť pripomienkovať aj poslanecké návrhy


Nový zákon upravujúci tieto zmeny je už v pripomienkovom konaní. Ak získa dostatočnú podporu, nahradí prvý zákon Slovenskej republiky Zákon o Zbierke zákonov z roku 1993.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies