Ministerstvo spravodlivosti predkladá novelu Trestného zákona, rieši aj sťahovanie z webu

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 11:22 • 2 min
Ministerstvo spravodlivosti predkladá novelu Trestného zákona, rieši aj sťahovanie z webu

BRATISLAVA - Trestné činy sa už nemajú deliť len na prečiny a zločiny, pribudnúť má nová samostatná kategória - obzvlášť závažné zločiny. Pritom spodná hranica trestu za túto najvážnejšiu kategóriu trestných činov sa má posunúť z desať na dvanásť rokov.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo spravodlivosti dalo do pripomienkového konania veľkú novelu trestného zákona, ktorou riešia úlohy z akčného plánu boja proti daňovým podvodom do roku 2016 a medzinárodne záväzky vyplývajúce z hodnotení Slovenska zo strany OECD (Pracovná skupina OECD pre úplatkárstvo v medzinárodných obchodných transakciách) a Rady Európy (Výbor expertov RE na hodnotenie opatrení proti praniu špinavých peňazí a financovania terorizmu – Moneyval). Novela reaguje aj na nedostatky, ktoré identifikovala Európska komisia vo vzťahu k definíciám trestných činov proti životnému prostrediu. Spolu s trestným zákonom sa má zmeniť aj trestný poriadok, pričom úpravy majú byť v prípade schválenia parlamentom účinné od 1. januára 2015.

 

"Navrhované novely sú výsledkom práce expertných skupín ministerstva zložených z popredných slovenských odborníkov na trestné právo," uvádza rezort spravodlivosti v tlačovej správe. V internom pripomienkovom konaní zohľadnili podnety súdov, generálnej prokuratúry, akademikov a zástupcov jednotlivých právnických profesií. „Chcel by som sa úprimne poďakovať všetkým členom novelizačnej komisie a všetkým pripomienkujúcim subjektom za veľké množstvo profesionálne odvedenej práce. Výsledkom je návrh spravodlivejšieho Trestného zákona a účinnejšieho Trestného poriadku, ktorým modernizujeme slovenské trestné právo,“ povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec. 

 

Novela prinesie úpravu aplikácie asperačnej zásady, teda pravidla, ktorým sa zostrujú tresty, teda zvyšuje horná hranica ich sadzby pri úhrnnom treste za dva a viac úmyselných trestných činov, z ktorých je aspoň jeden zločin. Po novom sa má uplatňovať len vo vzťahu k dvom a viacerým zločinom, resp. obzvlášť závažným zločinom. Zmena zákona má obmedziť používanie zásady trikrát a dosť len na najzávažnejšie formy páchania trestnej činnosti. 

 

Ministerstvo spravodlivosti sa predloženým návrhom pripravuje aj na spustenie projektu elektronického monitoringu odsúdených v domácom väzení. Novela zavedie možnosť preradenia vybranej kategórie odsúdených z výkonu trestu odňatia slobody do domáceho väzenia. O takom preradení má rozhodnúť na verejnom zasadnutí súd, v ktorého obvode sa trest odňatia slobody vykonáva, a to na návrh prokurátora alebo riaditeľa väznice. O návrhu rozhodne súd najneskôr do 60 dní od jeho doručenia. 

 

Predložená úprava reaguje aj na problémy so psími útokmi z ostatného obdobia a počíta so zavedením nového trestného činu ublíženia na zdraví spáchaného zvieraťom. Návrh je podľa MS odozvou na spoločenskú potrebu vyvodenia trestnej zodpovednosti voči majiteľom zvierat, ktorí z nedbanlivosti porušia svoje povinnosti uložené všeobecne záväzným právnym predpisom, v dôsledku čoho dôjde k napadnutiu inej osoby s následkom ublíženia na zdraví. Trestná zodpovednosť majiteľov zvierat však nevzniká, ak útoku zvieraťa predchádza jeho napadnutie alebo vyprovokovanie zo strany danej osoby.  

 

Novelou by sa mala na Slovensku vyriešiť aj otázka trestnosti vyhotovenia rozmnoženiny zverejneného diela z nelegálneho zdroja, napríklad z internetu, ktorou sa nedávno zaoberal Súdny dvor EÚ. Aby sa predišlo neprimeranému trestnému postihu osôb, ktoré vyhotovujú rozmnoženiny diela z nelegálnych zdrojov, mal by sa doplniť paragraf Porušovanie autorského práva nášho Trestného zákona. Podľa navrhovaného doplnku má neoprávnené vyhotovovanie zverejneného diela zakladať trestnú zodpovednosť až pri vzniku malej škody, teda škody vo výške 266 eur. Súčasne sa dopĺňa ustanovenie paragrafu o definíciu škody pri trestnom čine porušovania autorského práva tak, že pri neoprávnenom vyhotovení rozmnoženiny zverejneného diela sa škodou rozumie cena, za ktorú sa dielo v čase a mieste zistenia činu obvykle predáva alebo dá obstarať.

   

Novelou sa upravuje definícia trestného činu krádeže, ako aj trestných činov proti životnému prostrediu (podľa požiadaviek Európskej komisie). Upravuje aj definície daňových trestných činov, aby sa zabezpečili majetkové nároky štátu v trestnom konaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies