Ministerstvo spravodlivosti napadlo rozsudok nad vlamačom do Kňažkovho domu

NETKY.SK • 2 Február 2018, 12:37 • 2 min
Ministerstvo spravodlivosti napadlo rozsudok nad vlamačom do Kňažkovho domu

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti SR podalo dovolanie voči nízkemu trestu pre vlamača do domu expolitika a herca Milana Kňažka.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo sa dovoláva voči rozsudku, ktorým vlamača odsúdil Okresný súd Bratislava I. Rezort podal dovolanie už 18. decembra 2017 na základe Kňažkovho podnetu. Potvrdil to hovorca ministerstva Peter Bubla a informovala o tom televízia Markíza.

 

"Dovolanie bolo podané proti výroku o treste, ktorým bola podľa nás obvinenému nezákonne priznaná poľahčujúca okolnosť. To malo za následok, že obvinenému bol uložený trest odňatia slobody vo výmere tri roky. Máme za to, že takýto trest je uložený mimo zákonom ustanovenej trestnej sadzby, pretože pri správnom použití zákonných ustanovení, mala byť trestná sadzba od 5,4 roka do desiatich rokov," povedal Bubla pre TASR.

 

Okresný súd Bratislava I odsúdil minulý rok v júni Pavla Novotného na nepodmienečný trojročný trest odňatia slobody za to, že sa v januári 2017 vlámal do domu Milana Kňažka. Novotný na hlavnom pojednávaní spáchanie skutku oľutoval a poškodeným sa ospravedlnil.

 

Milan Kňažko po miernom verdikte neskrýval v súdnej sieni nespokojnosť, až rozčúlenie. Otvorene sa súdu opýtal, či dostali za takýto zmierlivý rozsudok niečo "do vačku". Pri odchode zo súdnej siene buchol dverami a vo svojich komentároch sa nevyvaroval vulgarizmov.

 

Pred novinármi sa vyjadril, že ospravedlnenie obžalovaného nepovažuje za úprimné. "Keby sa priznal, kto mu dal tip alebo kto ho poslal, možno by som uvažoval o tom, že mu môžem odpustiť. Ja som na neho dosť nahnevaný, priznám sa, som dosť ďaleko od toho, aby som mu odpúšťal," uviedol Kňažko. Spochybnil výrok Novotného, že si jeho dom vybral náhodou, keďže jeho nehnuteľnosť zvonka nevidno. Takže podľa Kňažka je evidentné, že ho niekto poslal. Ďalej uviedol, že tento incident sa podpísal na zdraví jeho manželky.

 

Pavel Novotný sa do domu Kňažkovcov vlámal v januári 2017, kedy použil skrutkovač, aby sa cez okno dostal dnu. Z peňaženiek vybral dokopy 190 eur. Po schodoch sa presunul do šatníka na poschodí, kde odcudzil prsteň zo žltého kovu, hodinky, približne 173-tisíc českých korún, 30 000 maďarských forintov a 1250 amerických dolárov. Pri výpovedi Novotný uviedol, že bývalý politik sa v noci prebudil,  šiel sa prezliecť a vtedy si ho všimol.

 

Následne ho Kňažko strelil do nohy a zavolal políciu. Prokurátor obžaloval Novotného z trestných činov krádeže, porušovania domovej slobody a poškodzovania cudzej veci. Z pojednávania vyplynulo, že obžalovaný bol v minulosti už viackrát stíhaný za majetkovú trestnú činnosť, a to najmä v Českej republike. Súd však v zmysle právneho poriadku na tieto skutky nemohol pri vynášaní rozsudku prihliadať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona