Ministerstvo spravodlivosti chce zmeniť výber aj hodnotenie sudcov

NETKY.SK • 21 Október 2016, 11:25 • 2 min
Ministerstvo spravodlivosti chce zmeniť výber aj hodnotenie sudcov

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti chce zmeny pri výberových konania na sudcov, hodnotení ich práce, ako aj pri disciplinárnych senátoch. Vplýva to z predbežnej informácie zverejnenej na portáli právnych predpisov.

slovakia

left justify in out

Pripomienky k zámeru je možné podať do 8. novembra. Samotná novela zákona o sudcoch a prísediacich by mala byť predložená do pripomienkového konania v decembri.


Ako sa uvádza v predbežnej informácii k pripravovaným legislatívnym zmenám, v súčasnosti je problematické pri výbere sudcov najmä to, že ide o zdĺhavý proces a obsadenie uvoľneného miesta sudcu trvá príliš dlho. Rezort spravodlivosti zvažuje zavedenie modelu centrálneho hromadného výberového konania. To by malo nahradiť jednotlivé výberové konania a úspešní uchádzači následne obsadia voľné miesta. "Je potrebné však dodať, že navrhovaná právna úprava je momentálne v štádiu analýzy a navrhovaná podoba nie je definitívna," uviedol hovorca rezortu Peter Bubla.


Hodnotenie sudcov v súčasnosti robia kolegovia, pričom výsledky takýchto hodnotení nie sú verejne známe. Ministerstvo preto zvažuje vytvorenie tzv. hodnotiacich senátov, ktoré budú tvoriť sudcovia, ktorí sa budú venovať len tejto činnosti, uvádza sa ďalej v materiáli. Na margo disciplinárnych konaní sa v predloženom texte uvádza, že momentálne sú zdĺhavé a problém je aj so zostavovaním disciplinárnych senátov. Rezort spravodlivosti chystá zmeny, ktoré by mali priniesť dôsledné, rýchle a efektívne uplatňovanie disciplinárnej zodpovednosti voči sudcom. Určiť by sa mal aj orgán, ktorý bude dohliadať nad plynulosťou disciplinárnych konaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies