Ministerstvo spravodlivosti chce rekodifikovať oblasť súkromného práva

NETKY.SK • 9 November 2015, 15:31 • 2 min
Ministerstvo spravodlivosti chce rekodifikovať oblasť súkromného práva

BRATISLAVA - Po úspešnom dokončení reformy civilného práva procesného by sa mali zdynamizovať práce aj na príprave nového Občianskeho zákonníka. Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová informovala agentúru SITA, že minister spravodlivosti Tomáš Borec vymenoval nových členov Komisie pre rekodifikáciu súkromného práva.

slovakia

left justify in out

Komisiu povedie Marek Števček a spolu s ním budú v komisii zastúpení aj ďalší členovia, ktorí sa posledné štyri roky podieľali na rekodifikácii procesného práva. V novej komisii sú zastúpení významní odborníci z akademickej oblasti, justície, jednotlivých právnických profesií, ako aj odborníci z Českej republiky. Pozvanie pokračovať v príprave Občianskeho zákonníka prijali aj viacerí členovia z doterajšej komisie. „Cieľom práce komisie bude príprava nového základného kódexu súkromného práva, ktorý nahradí súčasný zákonník z čias socializmu,“ zdôraznila hovorkyňa.


„Teší ma, že po dokončení úspešného projektu prípravy nových procesných kódexov prijali ich spoluautori pozvanie pracovať aj na novom Občianskom zákonníku. Verím, že záver volebného obdobia naplno využijeme na zdynamizovanie týchto prác, aby na ne v prípade záujmu mohla plynulo nadviazať každá vláda, ktorá vzíde z budúcoročných parlamentných volieb,“ verí Borec. Prioritou uplynulého volebného obdobia bola reforma procesného práva, ktoré je nevyhnutnou podmienkou funkčného systému ochrany práv. Výsledkom tejto reformy sú tri nové kódexy (Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok), ktoré s účinnosťou od 1. júla 2016 nahradia Občiansky súdny poriadok z roku 1963.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona