Ministerstvo spravodlivosti bráni Trumpov dekrét: Súd si vypočuje argumenty

NETKY.SK • 7 Február 2017, 06:43 • 2 min
Ministerstvo spravodlivosti bráni Trumpov dekrét: Súd si vypočuje argumenty

SAN FRANCISCO - Dekrét amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorým na 90 dní zakázal vstup do USA občanom a utečencom zo siedmich prevažne moslimských krajín, bol zákonným spôsobom uplatnenia právomocí hlavy štátu a nie je zameraný voči moslimom. Uvádza sa to v 15-stranovom písomnom stanovisku ministerstva spravodlivosti, ktoré v pondelok zaslalo 9. obvodnému odvolaciemu súdu v San Franciscu.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo ďalej argumentuje, že je v kompetencii prezidenta rozhodnúť "o vstupe cudzincov na územie Spojených štátov a o prijímaní utečencov" a dekrét teda zodpovedá právnej praxi. Súčasne označilo verdikt federálneho sudcu, ktorým Trumpov dekrét dočasne zablokoval, za "pomýlený".

Trump podpísal sporné nariadenie 27. januára. Sudca v štáte Washington ho predbežne zablokoval v piatok, voči čomu sa ministerstvo spravodlivosti odvolalo. Odvolací súd v San Franciscu však v nedeľu toto odvolanie ministerstva spravodlivosti zamietol a namiesto toho požiadal štáty Washington Minnesota, ktoré proti dekrétu podali žaloby, a Trumpovu administratívu, aby do pondelka popoludnia predložili ďalšie dokumenty.

Ústne argumenty si súd vypočuje telefonicky dnes od 15.00 h miestneho času (polnoc SEČ), pričom každá strana sporu na to dostane 30 minút.




 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona