Ministerstvo spravodlivosti avizuje novelu infozákona

NETKY.SK • 25 November 2016, 10:29 • 2 min
Ministerstvo spravodlivosti avizuje novelu infozákona

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti avizuje, že tak, ako sa zaviazalo v programovom vyhlásení vlády, začína pracovať na novele zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

slovakia

left justify in out

Predbežná informácia o pripravovaných zmenách je zverejnená na právnom a informačnom portáli slov-lex. Občania môžu pripomienky k predbežnej informácii zasielať do 6. decembra. Novela by mala ísť do pripomienkového konania vo februári.

 

Ako sa uvádza v zverejnenej informácii, novelizáciou majú naplniť časť programového vyhlásenia, ktorá hovorí o tom, že „vláda bude dôsledne uplatňovať princípy otvoreného vládnutia v záujme vytvárania priestoru pre participáciu občanov na tvorbe verejnej politiky a zvyšovanie transparentnosti procesov rozhodovania verejnej správy". Tým by sa mal zvýšiť priestor pre verejnú kontrolu a zúžiť priestor pre korupciu. Novela by mala zabezpečiť aj sľub o prepájaní štátnych databáz.

 

Mala byť tiež zabezpečiť dôsledné dohliadanie na plnenie zákonných povinností zverejňovania alebo sprístupňovania informácií vrátane súdnych rozhodnutí a rozhodnutí orgánov činných v trestnom konaní. Kabinet prisľúbil aj povinné zavedie zverejňovania profesijných životopisov a platov štátnych nominantov. Ďalším zo záväzkov, ktorý by mala novela obsahovať, je zavedenie povinného zverejňovania úradných dokumentov obcí a krajov, ako sú zápisnice z rokovaní zastupiteľstva a komisií, vrátane hlasovania poslancov. Spresniť by sa mala zákonná povinnosť obchodných spoločností so stopercentným verejným vlastníctvom zverejňovať zmluvy.

 

Okrem záväzkov z programového vyhlásenia by novela mala odstrániť aplikačné nedostatky, ktoré bránia efektívnemu získavaniu požadovaných informácií ako aj efektívnej práci orgánov a subjektov verejnej správy. Uvažuje sa aj o spoplatnení v presne stanovených prípadoch a rozšírení povinnosti zverejňovať zmluvy v Centrálnom registri zmlúv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona