Ministerstvo skúma, či Clintonová súkromným e-mailom neporušila predpisy

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 08:02 • 2 min
Ministerstvo skúma, či Clintonová súkromným e-mailom neporušila predpisy

WASHINGTON - Ministerstvo zahraničných vecí USA začalo preverovať, či Hillary Clintonová používaním súkromného e-mailu na pracovné účely počas pôsobenia na čele tohto rezortu neporušila predpisy týkajúce sa ochrany citlivých informácií. Informovali o tom vo štvrtok noviny Washington Post.

slovakia

left justify in out

Denník sa v správe na svojej webovej stránke odvoláva na predstaviteľa ministerstva, podľa ktorého používanie súkromného e-mailu Clintonovou automaticky neznamená porušenie predpisov. Zdroj však dodal, že rezort preskúma, či jej elektronická pošta neobsahovala citlivý materiál - a ak áno, či bola prenášaná systémami spĺňajúcimi určité bezpečnostné protokoly, približuje agentúra Reuters.

 

Clintonová všetku úradnú e-mailovú komunikáciu počas svojho pôsobenia vo funkcii ministerky zahraničných vecí v rokoch 2009-13 viedla cez súkromnú schránku elektronickej pošty, nie cez vládne konto. Odhalenie z tohto týždňa vyvolalo otázky, či dodržiavala zákony - a to krátko pred možným oznámením o jej kandidatúre v prezidentských voľbách v roku 2016.

 

Clintonová sa po prvých správach o záležitosti snažila v stredu večer upokojiť hroziacu búrku vyhlásením, že si želá, aby ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo jej e-maily rýchlo. Vysokopostavený predstaviteľ ministerstva pre Reuters vo štvrtok povedal, že kontrola e-mailov pred ich zverejnením si vyžiada pravdepodobne niekoľko mesiacov.

 

Exministerka totiž odovzdala celkovo približne 55.000 strán e-mailov z obdobia, keď viedla rezort. Ministerstvo tvrdí, že počas Clintonovej funkčného obdobia nebolo zakázané používať súkromný e-mail na oficiálnu prácu, pokiaľ bola táto elektronická pošta uchovávaná. Nebola však archivovaná na vládnych serveroch, čo môže naraziť na pochybnosti, či boli odovzdané všetky e-maily, ako si to vyžaduje legislatíva.

 

Televízia Fox News vo štvrtok zverejnila obežník ministerstva zahraničných vecí, odoslaný z kancelárie ministerky v roku 2011, ktorý zamestnancom rezortu pripomína niektoré zásady používania e-mailu. Jednou z nich je vyhnúť sa používaniu súkromného e-mailu na vybavovanie oficiálnych záležitostí ministerstva.

 

kontroverzia okolo e-mailov dostala Clintonovú do nepríjemností práve v čase, keď sa pripravuje na možný vstup do súboja o nomináciu v prezidentských voľbách za Demokratickú stranu, v ktorom je predbežne považovaná za favoritku. Stranícky zdroj oboznámený s plánovaním kampane uviedol, že očakáva oznámenie Clintonovej o jej úmysloch počas jari tohto roka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona