Ministerstvo školstva sa pýta ľudí v dotazníku aj na financovanie športu

NETKY.SK • 30 Október 2014, 12:28 • 2 min
Ministerstvo školstva sa pýta ľudí v dotazníku aj na financovanie športu

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu vyzýva verejnosť na diskusiu o športe. Rezort totiž pripravuje úplne nový zákon o športe, a preto dáva možnosť ľuďom vyjadriť sa k aktuálnym športovým témam.

slovakia

left justify in out

Prostredníctvom novej právnej úpravy by sa mali zaviesť do slovenského športu komplexné systémové zmeny a transparentnosť, informuje hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. "Práve to by malo zlepšiť dôveru odbornej i širokej verejnosti k športovým hnutiam a následne priniesť aj viac finančných prostriedkov do tejto oblasti," dodáva. Ľudia môžu svoje názory vyjadriť v dotazníku zverejnenom na internete. Rezort sa v ňom verejnosti napríklad pýta, kto by mal financovať šport, či naň štát prispieva dostatočnou sumou, či odkiaľ by mal štát získať prostriedky na šport.

 

Dotazník obsahuje otázky venujúce sa témam riadenia, financovania, kontroly i efektivity manažovania súčasného slovenského športu. Respondenti tak môžu vyjadriť v ankete napríklad svoj názor, čo považujú za najväčšiu prekážku v rozvoji slovenského športu - nejednotné pravidlá, neprimerané zásahy štátu do riadenia činnosti športových klubov, nedostatočnú legislatívu, chýbajúce finančné prostriedky, neefektívnu kontrolu zo strany štátu, ako aj športových zväzov a klubov, príp. nedostatok športovej infraštruktúry či korupciu. Rovnako sa môžu vyjadriť ku konkrétnym opatreniam zameraným na rozvoj spoločenského postavenia slovenského športu, ale aj k jeho financovaniu. Svoje postoje môžu v dotazníku vyjadriť bežní občania, ale aj športové zväzy, kluby či samotní športovci a športoví odborníci. 

 

"Navyše, otázky adresované v rámci dotazníka športovým klubom a zväzom sa dotýkajú tiež kritérií určených pre výpočet výšky dotácií národným športovým zväzom, metodiky ich prerozdeľovania alebo konkrétnych návrhov na riešenie finančného a materiálneho zabezpečenia vybraných vrcholových športovcov v rezortných strediskách," dodáva Dupaľová Ksenzsighová. 

 

Anketu ukončia v pondelok 10. novembra 2014. Verejnosť dotazník nájde TU!

 

Spracované výsledky ankety majú pomôcť pri tvorbe nového zákona. „Keďže na Slovensku športujú státisíce ľudí a nový zákon sa ich dotkne, chceme do legislatívneho procesu vtiahnuť aj profesionálnych či rekreačných športovcov a poznať ich názory,“ povedal minister školstva Peter Pellegrini.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies