Ministerstvo školstva chce zaviesť vekový strop pre učiteľov

NETKY.SK • 11 August 2018, 10:15 • 2 min
Ministerstvo školstva chce zaviesť vekový strop pre učiteľov

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR plánuje zaviesť vekový strop pre učiteľov. Tým by mal byť vek 65 rokov. Takýmto spôsobom chce rezort školstva omladiť učiteľské zbory.

slovakia

left justify in out

Táto zmena vyplýva z nového zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorý sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Zmena by mala platiť od januára 2019.

 

"Pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci budú môcť vykonávať pracovnú činnosť do konca školského roka, v ktorom dosiahnu vek 65 rokov. Ďalší výkon pracovnej činnosti bude možný na základe pracovnej zmluvy na dobu určitú, a to opakovane podľa potrieb školy a školského zariadenia," uviedol pre TASR odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva. Toto opatrenie podporuje najmä prirodzenú generačnú výmenu a príchod mladých pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov.

 

"Vzhľadom na možnosť výkonu pracovnej činnosti aj po dosiahnutí veku 65 rokov opatrenie nepredstavuje ohrozenie činnosti škôl a školských zariadení z dôvodu chýbajúcich pedagogických zamestnancov alebo odborných zamestnancov," uviedol rezort školstva.

 

V preddôchodkovom veku, teda vo veku od 60 do 64 rokov, je okolo 6400 učiteľov. Podľa informácií rezortu školstva, vo veku 65 a viac je to okolo 1700 pedagógov a odborných zamestnancov.

Zákon možno pripomienkovať do 14. augusta.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona