Ministerstvo pripravilo balíček vyše 30 opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 12:09 • 2 min
Ministerstvo pripravilo balíček vyše 30 opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia

BRATISLAVA – Ministerstvo hospodárstva (MH) SR pripravilo balíček opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia a zníženie administratívnej záťaže podnikateľov. Podľa štátneho tajomníka rezortu Rastislava Chovanca bude obsahovať viac ako 30 opatrení, ktoré vzišli z návrhov podnikateľov a podnikateľských združení.

slovakia

left justify in out

"Pozitívny efekt na úsporu peňazí, respektíve času sa bude pohybovať v niekoľkých desiatkach miliónov eur," avizoval Chovanec dnes v Bratislave v úvode 21. ročníka konferencie o obchode a marketingu Slovak Retail Summit.

 

Ide o prvý takýto balíček ministerstva hospodárstva, rezort však chce pripraviť aj ďalšie. "Budú minimálne ešte ďalšie dva až tri," doplnil Chovanec. Vyzval preto obchodníkov na spoluprácu pri tvorbe ďalších balíčkov.

 

Ministerstvo hospodárstva pritom podľa neho aktuálne pracuje aj na podpore rodinných firiem. Konkrétne sa venuje generačnej výmene v rodinných firmách, ktorá bude na Slovensku prebiehať vôbec po prvý raz. Týka sa podnikateľov, ktorí začali rozbiehať svoj biznis po revolúcii a nepodarilo sa im vychovať si nasledovníkov, ktorí by firmy prevzali. "Môže to mať veľmi negatívny dosah či už na konkurencieschopnosť Slovenska, ale najmä sa obávame sociálnych dopadov," opísal štátny tajomník.

 

Tieto firmy sú totiž podľa neho veľmi úzko prepojené, zamestnávajú priamo ľudí z rodiny či z blízkeho okolia. "Z nášho pohľadu je kľúčové, aby tieto firmy dokázali zvládnuť generačnú výmenu a minimálne v druhej a v ďalšej generácii sa rozvíjali," dodal Chovanec. Tým bude podľa neho rásť aj konkurencieschopnosť týchto spoločností a lepšie sa etablujú na trhu.

 

Ministerstvo preto v tejto oblasti podľa Chovanca pripravilo 12 konkrétnych opatrení. Z nich zrejme len dve alebo tri sa budú týkať aj zmeny zákonov. Zvyšné budú skôr vo forme podpory a informovanosti firiem o tom, ako tento proces zvládnuť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona