Ministerstvo pravodlivosti navrhuje zaviesť päťmesačnú lehotu kolúznej väzby

NETKY.SK • 16 Apríl 2021, 09:33 • 2 min
Ministerstvo pravodlivosti navrhuje zaviesť päťmesačnú lehotu kolúznej väzby

BRATISLAVA - Rezort spravodlivosti navrhuje zavedenie päťmesačnej lehoty kolúznej väzby, teda väzby pre hrozbu ovplyvňovania svedkov zo strany obvineného.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo do medzirezortného pripomienkového konania s týmto cieľom predložilo novelu Trestného poriadku. Cieľom návrhu je, podľa rezortu okrem úpravy lehoty kolúznej väzby, aj výslovne v zákone ustanoviť vyšší štandard náležitostí pre návrh na vzatie obvineného do väzby a rozhodnutia súdu o väzbe.

 

img

Kolúzna väzba podľa novely bude môcť trvať aj dlhšie ako päť mesiacov, ak bolo zistené, že sa obvinený kolúzne správal, či už sám alebo prostredníctvom iných osôb. Toto platí aj pre prípad, keď sa vedie trestné stíhanie pre trestný čin spáchaný organizovanou, zločineckou alebo teroristickou skupinou, pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestný čin založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, alebo pre trestný čin, za ktorý je možné uložiť trest odňatia slobody na doživotie. „Tieto zmeny sú inšpirované českou právnou úpravou,“ uviedol hovorca ministerstva Peter Bubla.

 

Prečítajte si tiež: Podmienky kolúznej väzby sú predsalen v procese úprav

Ďalšou zmenou je zavedenie obligatórneho súdneho preskúmavania možnosti nahradiť väzbu inštitútmi náhrady väzby. „V súlade s tým, ako aj s judikatúrou Ústavného súdu SR a zavedenou súdnou praxou. sa explicitne ustanovujú náležitosti návrhu na vzatie obvineného do väzby a odôvodnenia rozhodnutia súdu o väzbe,“ vysvetlil Bubla. V prípade kolúznej väzby musí návrh na vzatie obvineného do väzby a odôvodnenie rozhodnutia súdu o väzbe, podľa neho, obsahovať aj uvedenie konkrétnych skutočností, ktoré zakladajú dôvodnú obavu z kolúzneho správania obvineného. alebo z ktorých je zrejmé, že tak obvinený už konal.

Návrhom sa majú posilniť práva obvineného umiestneného v kolúznej väzbe ako aj zabezpečiť vyššia kvalita návrhov na vzatie obvineného do väzby a rozhodnutí súdov o väzbe. Návrh je možné pripomienkovať do 6. mája. Podľa Trestného poriadku sa kolúzna väzba obvineného nariaďuje v prípade, ak existuje riziko, že bude pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie. „Základná lehota väzby v prípravnom konaní je sedem mesiacov,“ uvádza sa v Trestnom poriadku. Pokiaľ prokurátor žiada jej predĺženie, je povinný najmenej dvadsať pracovných dní pred jej uplynutím podať obžalobu, návrh na schválenie dohody o vine a treste alebo návrh na predĺženie jej lehoty.

 

Mohlo by vás zaujímať: Podmienky zákonného zabezpečenia výkonu väzby a trestu sú ohrozené



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies