Ministerstvo práce prispeje na nájom aj tým, ktorí si nájdu prácu na pol roka

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 12:55 • 2 min
Ministerstvo práce prispeje na nájom aj tým, ktorí si nájdu prácu na pol roka

BRATISLAVA – Rezort práce chce vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí si vedia nájsť dlhodobejšie zamestnanie na pracovný pomer mimo svojho trvalého bydliska v regiónoch Slovenska vzdialených viac ako 70 kilometrov (km).

slovakia

left justify in out

Od budúceho roka navrhuje preto zaviesť nový príspevok na podporu mobility, ktorý má zmeniť doteraz málo využívaný príspevok na presťahovanie. Príspevky budú vyplácať úrady práce pod podmienkou, že si ľudia nájdu riadny pracovný pomer na dobu neurčitú, ale aj na dobu určitú, minimálne však na pol roka. O príspevok budú môcť požiadať do troch mesiacov od vyradenia z evidencie nezamestnaných. Na dohody sa príspevok nemá vzťahovať.

 

"Chceme tak podporiť jednak ľudí, ktorí zmenili trvalé bydlisko, ale aj tých, ktorí sa nahlásili na prechodný pobyt minimálne do vzdialenosti 70 kilometrov od trvalého bydliska. Príspevok sa bude vyplácať maximálne pol roka na oprávnené náklady spojené s bývaním vo výške 80 %, maximálne však do 250 eur," informoval na dnešnom pracovnom stretnutí v Bratislave štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Branislav Ondruš (Smer-SD). Úrady práce ho budú vyplácať spätne, keďže náklady budú musieť poberatelia každý mesiac dokladovať. Rezort práce podľa Ondruša k tomuto opatreniu, ktoré navrhuje zaviesť novelou Zákona o službách zamestnanosti, chce uľahčiť situáciu aj tým, ktorí si dokážu nájsť prácu v iných, vzdialenejších regiónoch Slovenska, avšak nie sú ochotní presťahovať sa.

 

"Ukazuje sa, že ľudia, aj keď si nájdu dlhodobú prácu v inom regióne, tak nemenia svoje trvalé bydlisko. Dochádzajú na týždňovky alebo domov prídu raz za mesiac," takto, ako zdôvodnil, ide v skutočnosti o presťahovanie, keďže žijú mimo rodiny. "Dokonca mimo domova trávia viac času. Z rôznych dôvodov nie sú ochotní zmeniť trvalé bydlisko," konštatoval. Väčšinou sú na príčine veľké cenové rozdiely medzi regiónmi. "Je iné, ak niekto predáva byt na severe Slovenska a za tie peniaze je pre takú osobu problém zadovážiť si byt už aj v metropolách na východnom Slovensku," objasnil.

 

Keďže hľadanie práce v inom regióne trvá určitý čas, rezort dáva nezamestnanému tri mesiace na to, aby si ju našiel potom, čo bude vyradený z evidencie nezamestnaných.

 

Návrh novely Zákona o službách zamestnanosti je od piatka (15. 5.) v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Prináša aj ďalšie zmeny, ktoré by sa mali začať uplatňovať od januára 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies