Ministerstvo práce odmieta kritiku: Mamičkám sme dali slobodu!

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 14:52 • 2 min
Ministerstvo práce odmieta kritiku: Mamičkám sme dali slobodu!

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) podľa jeho štátneho tajomníka Jozefa Buriana odmieta tvrdenia o tom, že navrhovanými zmenami pri vyplácaní rodičovského príspevku bráni matkám na rodičovskej dovolenke pracovať.

slovakia

left justify in out

"Dávame absolútnu možnosť pre mamičku, aby sa sama rozhodla, ako chce riešiť svoju budúcnosť," povedal na štvrtkovom brífingu. Ak chce podľa Buriana matka pracovať počas rodičovskej dovolenky, získa príspevok na starostlivosť o dieťa v sume 260 eur na zaplatenie materskej škôlky alebo jasieľ. Ako zdôraznil, v súčasnosti je tento príspevok nižší o 30 eur. "Ak sa mamička rozhodne v čase prvých troch rokov ísť pracovať, dostane alternatívne riešenie, ktoré je vo výške rodičovského príspevku," upozornil štátny tajomník. Matka, ktorá podľa Buriana pracuje doma, alebo sa o dieťa budú starať jej príbuzní, dostane príspevok na starostlivosť o dieťa vo výške 100 eur. Oproti súčasnosti ide o zvýšenie o 60 eur.

Návrh zakázať poberateľom rodičovského príspevku privyrobiť si, inak o rodičovský príspevok prídu, je podľa strany Nova nesmierne škodlivý z viacerých dôvodov. Mladé rodiny s malými deťmi sú podľa opozičnej strany na Slovensku dlhodobo najviac sociálne ohrozenou skupinou obyvateľstva a trestať ich za snahu zlepšiť svoju situáciu je absolútne iracionálne. "Práce na Slovensku ubúda a vláda namiesto toho, aby podporovala ekonomickú aktivitu uľahčením práce na plný alebo čiastočný úväzok, na živnosť alebo na dohodu, všetky formy práce už viac ako rok komplikuje a likviduje, čím situáciu v slovenských rodinách ešte viac zhoršuje," hovorí člen ekonomického tímu Nova Robert Žitňanský. 

Od začiatku budúceho roka by úrady práce a sociálnych vecí už nemali vyplácať rodičovský príspevok pracujúcim ženám. Vyplýva to z návrhu novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorý predložilo ministerstvo práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania. "Rodičovský príspevok sa navrhuje poskytovať len rodičom, ktorí sa rozhodnú pre osobnú starostlivosť o dieťa a z toho dôvodu nebudú vykonávať žiadnu zárobkovú činnosť," uvádza rezort. Tým sa má podľa ministerstva poskytovanie rodičovského príspevku priblížiť legislatíve väčšiny členských štátov Európskej únie, v ktorých sa dávky obdobné rodičovskému príspevku poskytujú rodičom, ktorí z dôvodu osobnej starostlivosti o dieťa nepracujú. 

Rezort práce však chce obnoviť poskytovanie rodičovského príspevku vo vyššej sume tým rodičom, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali a platili príspevky na nemocenské poistenie. Ak matka pred narodením dieťaťa nepracovala a preto nezískala nárok na materskú dávku, jej rodičovský príspevok klesne zo súčasných 199,6 eura na 160 eur. Matka, ktorá pred pôrodom pracovala a má preto nárok na materskú dávku, bude dostávať vyšší príspevok, ktorý dosiahne 260 eur. Rodičovský príspevok vo vyššej sume navrhuje ministerstvo poskytovať do dvoch rokov veku dieťaťa. 

Vyšší rodičovský príspevok pre ženy, ktoré boli pred pôrodom nemocensky poistené a získali nárok na materskú dávku, zaviedla bývalá ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová. Od začiatku roka 2010 vyšší rodičovský príspevok dosahoval 256 eur a nižšia suma bola na úrovni 164,22 eura. Bývalý minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál od začiatku roka 2011 zaviedol jednotnú výšku príspevku v sume 190,1 eura pre všetky matky. Súčasne však Mihál umožnil, aby rodičovský príspevok dostávali aj pracujúce matky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona