Ministerstvo práce chce zvýšiť minimálnu mzdu

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 11:09 • 2 min
Ministerstvo práce chce zvýšiť minimálnu mzdu

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR má záujem v budúcom roku zvýšiť minimálnu mzdu. Plánuje sa tak zapojiť do aktuálnych rokovaní medzi predstaviteľmi zamestnancov a zamestnávateľov o jej budúcoročnom nastavení.

slovakia

left justify in out

Odbory a zamestnávateľské organizácie sa zatiaľ na navýšení minimálnej mzdy nedohodli. "Ak sa sociálni partneri nedohodnú na jej výške, vypracujeme vlastný návrh na jej úpravu a predložíme ho na rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady do konca júla 2013," avizuje tlačový odbor rezortu práce. V prípade nedohody bude navrhovať, aby sa výška minimálnej mzdy vypočítala podľa valorizačného mechanizmu vyplývajúceho zo zákona.

Predstavitelia zamestnancov a zamestnávateľov rokovali o tejto téme v utorok (2.7.). Odbory navrhujú zvýšiť čistú minimálnu mzdu aspoň na hranicu chudoby, ktorá je aktuálne 315 eur. Preto navrhujú výpočet minimálnej mzdy odvíjajúci sa od tejto sumy, ku ktorej sú pripočítané zdravotné a sociálne odvody. Výsledkom by mal byť minimálny mesačný príjem pre zamestnancov na úrovni 364,70 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona