Ministerstvo poskytne rodičom vzácne rady: Čo robiť, ak vám unesú dieťa?

NETKY.SK • 16 August 2016, 13:23 • 2 min
Ministerstvo poskytne rodičom vzácne rady: Čo robiť, ak vám unesú dieťa?

BRATISLAVA - Centrum medzinárodnoprávnej ochrany detí a mládeže (CIPC), ktoré spadá pod ministerstvo práce, pripravilo pre ľudí na stredu 17. augusta Deň otvorených dverí a zároveň Poradenský deň centra.

slovakia

left justify in out

Poradenstvo bude zamerané na únosy detí, ako aj na pomoc pri vymáhaní výživného na deti od neplatiacich rodičov. Ako ďalej agentúru SITA informovala Daniela Rodinová z tlačového odboru rezortu práce, cieľom je varovať pred týmito negatívnymi javmi a poskytnúť odbornú, prípadne aj právnu pomoc. Ľudia sa môžu prísť do centra pozrieť v stredu od 8:00 do 18:00, nachádza sa v budove ministerstva práce na Špitálskej 8 v Bratislave. "Aj týmto spôsobom chceme apelovať na slovenské ženy, ale aj mužov, aby konali zodpovedne. Každá krajina má odlišné zákony a platí staré známe porekadlo “Iný kraj, iný mrav," uviedla.


Podľa Rodinovej každý rok stúpa počet únosov detí do zahraničia, pričom za prvých šesť mesiacov tohto roka ide až o 50-percentný nárast. Odborníci z centra preto upozorňujú, že "práve letné obdobie láka pri vycestovaní jednotlivcov aj rodín za prácou či dovolenkou na nadväzovanie nových vzťahov, priateľstiev, ale aj manželstiev s inými štátnymi príslušníkmi". Po tomto období preto zákonite centru pribúdajú nové prípady, poznamenala pre agentúru SITA Rodinová. Ako dodala riaditeľka centra Andrea Cisárová, treba si uvedomiť, že sa v takýchto prípadoch často stretávajú dve rozdielne kultúry, náboženstvá, ľudia z iných „svetov“, ktorí môžu mať odlišné názory na spôsob výchovy detí.

 

"Keďže každý rodič si, prirodzene, chráni svoje práva, práve táto rozdielnosť môže spôsobiť, že sa dieťa s ešte väčšou pravdepodobnosťou stáva nástrojom vydierania, konfliktov a v neposlednom rade cezhraničných únosov," zdôraznila. Problémy môžu podľa nej takisto vzniknúť pri rozvodoch alebo partnerských rozchodoch slovenských občanov, keď sa jeden alebo obaja rodičia rozhodnú vycestovať. "Ani tam nie sú vylúčené únosy detí do zahraničia, prípadne aj zo zahraničia, ak sa napríklad na dĺžku pobytu v cudzine pozerajú odlišne," doplnila.


Do riešenia takýchto situácií vstupuje práve Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, ktoré koná na základe medzinárodných dohovorov. "Ak matka alebo otec odíde z miesta obvyklého pobytu dieťaťa bez toho, aby o tom druhý rodič vedel, má problém, ktorý sa musí riešiť súdnou cestou. Môže dôjsť k tomu, aby bol vydaný aj medzinárodný zatykač, ak je to trestný čin v krajine, z ktorej matka alebo otec dieťa unesie,“ upozornila Cisárová s tým, že kým vlani centrum riešilo 60 prípadov unesených detí do zahraničia, v polovici tohto roka ich bolo viac ako 40.

 

V rokoch 2013 a 2014 zaznamenalo CIPC pokles unesených detí, ich počet nepresiahol 54, kým v roku 2012 sa zaoberali 60 prípadmi. Podľa štatistík centra je najviac únosov z Anglicka, Nemecka, Rakúska a Talianska. "Za minulý rok sme boli nápomocní aj pri cezhraničnom vymáhaní výživného na deti vo výške viac 600-tisíc eur,“ uzavrela pre agentúru SITA Andrea Cisárová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies