Ministerstvo pôdohospodárstva pripravuje zákaz zvierat v cirkusoch

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 15:35 • 2 min
Ministerstvo pôdohospodárstva pripravuje zákaz zvierat v cirkusoch

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pripravuje návrh na zákaz divožijúcich zvierat v cirkusoch. Ako vo vyhlásení informuje organizácia Sloboda zvierat, prispela k tomu aj jej dlhoročná kampaň a petícia za zákaz cirkusových zvierat, ktorú už podpísalo viac ako 55 -tisíc ľudí.

slovakia

left justify in out

"Budeme musieť ešte bojovať, aby návrh v parlamente aj prešiel," uvádza koordinátorka kampane Silvia Čaňová s tým, že kampaň sa až do prijatia zákona zatiaľ nekončí. Sloboda zvierat preto vyzýva ľudí, aby nenavštevovali cirkusové predstavenia so zvieratami a informovali organizáciu o zlom a krutom zaobchádzaní so zvieratami v cirkusoch, ktorých sezóna sa v tomto období na Slovensku začína.

 

Sloboda zvierat svojou kampaňou poukazuje na katastrofálne a stresujúce podmienky, v akých cirkusové zvieratá žijú. V petícii žiada o prijatie zodpovedajúcich legislatívnych opatrení, ktoré zakážu chov, drezúru a predvádzanie všetkých druhov živých zvierat v cirkusoch, delfináriách, akvaparkoch a ďalších druhoch zábavných parkov na území Slovenska. Zvieratá chované v cirkusoch a podobných zariadeniach sú podľa organizácie nútené k výkonom, ktoré prekračujú ich sily a biologické spôsobilosti. "Cirkusové zvieratá iba prežívajú v nekončiacom strese a nedostatku. Vystupovanie zvierat v cirkusoch je demonštratívnym týraním zvierat pred očami verejnosti s jej pasívnym a tichým súhlasom," uvádza sa v petícii. Pochybnosti o etickosti využívania zvierat v cirkuse viedli mnohé krajiny EÚ a sveta k prijatiu legislatívy, ktorá používanie zvierat na verejné vystúpenia obmedzuje alebo zakazuje, Slovensko však zostáva medzi štátmi, ktoré v legislatíve nemajú žiadnu úpravu týkajúcu sa cirkusových zvierat.

 

Sloboda zvierat na svojej internetovej stránke upozorňuje, že podľa Zákona o veterinárnej starostlivosti mnohé cirkusové praktiky často napĺňajú skutkovú podstatu týrania zvierat, tento zákon však podľa organizácie zvieratá dostatočne nechráni a negarantuje im napĺňanie základných životných potrieb. Všetky cirkusy, ktoré na Slovensko zavítajú, majú povinnosť ohlásiť sa Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe, niektoré cirkusy si však túto povinnosť nesplnia. Veterinárny inšpektor musí v cirkuse následne vykonať kontrolu očkovania, zdravotného stavu zvierat, spôsobu ustajnenia, kŕmenia, manipulácie a o kontrole vyhotoviť záznam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies