Ministerstvo pôdohospodárstva povolilo odstrel 80 vlkov, lov sa už začal

NETKY.SK • 7 November 2014, 18:19 • 2 min
Ministerstvo pôdohospodárstva povolilo odstrel 80 vlkov, lov sa už začal

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva povolilo odstrel 80 kusov vlka dravého. Ročnú kvótu určilo v októbri na poľovnícku sezónu 2014/2015. Upozornilo na to Lesoochranárske zoskupenie Vlk.

slovakia

left justify in out

Podľa dokumentu, ktorý rezort zverejnil na svojej internetovej stránke, je možné jedince loviť už od 1. novembra. Lov vlka ministerstvo zastaví po naplnení kvóty lovu. Lesoochranárske združenie proti takémuto rozhodnutiu protestovalo.
     

„Akýkoľvek odstrel vlkov nemá biologické ani žiadne iné opodstatnenie, pretože vlk neohrozuje zdravie a život človeka a škody na hospodárskych zvieratách sa dajú eliminovať veľmi jednoduchými prostriedkami,“ uviedli vo vyhlásení členovia zoskupenia Juraj Lukáč a Katarína Grichová.
     

Tvrdia, že poľovníci nadhodnocujú stavy vlkov, pričom v štatistike za rok 2013 uvádzajú 2012 kusov. Vyrátali, že ak by bol tento počet pravdivý, vlky by za jeden a pol roka zlikvidovali jeleniu zver na Slovensku.
     

Vychádzali pritom z údajného tvrdenia poľovníkov, že vlk zožerie denne osem kilogramov mäsa a jeho najčastejšou potravou je jeleň. Pri priemernej váhe jelenej zveri 120 kilogramov by tak podľa ich výpočtov vlky ročne ulovili viac ako 51.000 kusov jelenej zveri. Podľa vlaňajšej štatistiky jej na Slovensku žilo vlani 62.784 kusov, doplnili.
     

Vplyv vlkov je podľa Lukáča a Grichovej na stavy poľovnej zveri zanedbateľný. Argumentovali poľovníckymi štatistikami, podľa ktorých vlky ulovili vlani na Slovensku 997 kusov jelenej zveri a 256 diviakov. Poľovníci naproti tomu 27.987 kusov jelenej zveri a 43.392 diviačej zveri.
     

„Poľovníci a vlky si teda delia jeleniu zver v pomere 97 percent k trom percentám a diviačiu v pomere 99,4 percenta ku 0,6 percenta,“ konštatovali.
     

Podľa Lukáča a Grichovej nie je vlk takou hrozbou pre človeka, ako sa prezentuje. Na človeka nemá dôvod útočiť, pretože v slovenských lesoch má dostatok potravy. V modernej histórii nie je písomne zaevidovaný záznam, ktorý by dokladal smrť spôsobenú napadnutím vlka, tvrdia ochranári.
     

Pripomenuli, že vlk je sanitárom lesa a loví najmä slabú a nejakým spôsobom hendikepovanú zver. Zabraňuje premnoženiu raticovej zveri, ktorá každoročne napácha v lesných porastoch škody za približne dva milióny eur, a je tiež výrazným likvidátorom diviakov, ktoré sú nakazené klasickým morom ošípaných a tiež zvierat nakazených besnotou, uzavreli Lukáč a Grichová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona